Beleggingsverzekering

Hoe zit het ook alweer?

Check: is actie nodig?

Ontdek of jouw beleggingsverzekering beter kan

 Print

Hoe weet je of je in actie moet komen als je een beleggingsverzekering hebt (lees hier hoe je een beleggingsverzekering herkent). Doorloop de volgende checks om te bepalen of actie in jouw geval zinvol (of zelfs noodzakelijk) is.

Het resultaat van je beleggingen bepaalt voor het belangrijkste deel of je het vermogen opbouwt waarvoor je de beleggingsverzekering hebt afgesloten. Je ontvangt jaarlijks brieven, waarde-overzichten en een polisblad van jouw verzekeraar. In deze documenten staat hoeveel je nu hebt opgebouwd en hoeveel je naar verwachting nog gaat opbouwen. Loop je op schema? Of verwacht je een grote achterstand aan het einde van de looptijd? En als je achterloopt: hoe groot is het probleem als je straks minder hebt gespaard? Dat bepaalt hoe dringend actie is.

Soms heeft een beleggingsverzekering een garantie op de einddatum. Dat betekent dat je zeker weet dat je een vooraf vastgesteld bedrag zal ontvangen op de einddatum van de verzekering. Is dat in jouw geval zo? Dan is extra actie niet per se nodig. Toch kan het voordelig zijn om te kijken of het beter kan. Let wel op dat je door aanpassingen niet onbedoeld de garantie verliest.

De premies voor een risicodekking (deze keert een bedrag uit bij overlijden, arbeidsongeschiktheid, of geeft premievrijstelling bij arbeidsongeschiktheid) kunnen een aanzienlijke invloed hebben op de waardeontwikkeling van jouw beleggingsverzekering. Bij sommige beleggingsverzekeringen is de hoogte van de risicopremie direct afhankelijk van de waarde van de beleggingen. Als het resultaat van de beleggingen dan tegenvalt, moet je meer betalen voor de risicodekking. Een groter deel van je inleg gaat op aan kosten voor de risicodekking. Gevolg: het op te bouwen vermogen blijft nog verder achter.

Ga na wat de risicodekkingen in je beleggingsverzekering kosten en wat de invloed daarvan is op de waardeontwikkeling van je verzekering. Vaak zijn er goedkopere dekkingen mogelijk. In sommige gevallen kan er zelfs sprake zijn van een leegloop van de verzekering! In dat geval is actie ondernemen een noodzaak.

Op basis van het jaarlijkse overzicht kan een oordeel worden gegeven over de kosten (en de ontwikkeling hiervan) van de beleggingsverzekering. Denk daarbij aan:

  • Kosten van de verzekeringsmaatschappij
  • Aan- en verkoopkosten om beleggingen te kopen en verkopen
  • Kosten bemiddelaar of verzekeringsadviseur
  • Beheerkosten, voor het beheer van de beleggingen
  • Beheerskosten van de polis
  • Administratiekosten

Het vergelijken van de jaarlijkse overzichten kan een beeld geven van het verloop van deze kostensoorten door de tijd heen en of je te maken hebt met een woekerpolis of niet. Bij een woekerpolis liggen deze bedragen namelijk heel hoog.

Het resultaat van je beleggingen bepaalt voor het belangrijkste deel of je het vermogen opbouwt waarvoor je de beleggingsverzekering hebt afgesloten. Afhankelijk van het rendement van het fonds waarin je premie momenteel wordt belegd, kan het interessant zijn om van fonds te switchen. Als klant heb je de mogelijkheid om minimaal één keer gratis te switchen naar een ander fonds dat dezelfde verzekeraar aanbiedt.

Of een beleggingsverzekering nog bij je past hangt ook af van je persoonlijke situatie. Is er veel veranderd sinds je de verzekering afgesloten hebt? Heb je kinderen gekregen, ben je minder gaan werken, heb je promotie gemaakt, is je huis in waarde gedaald of heb je een erfenis ontvangen? Allemaal mogelijke redenen om goed te kijken of je je financiële situatie niet kan verbeteren.

Een adviseur kan je helpen om in kaart te brengen hoe jouw beleggingsverzekering ervoor staat. Vaak valt dat onder het zogenaamde gratis hersteladvies. Lees meer hierover in het artikel over hersteladvies.

Nog vragen over jouw beleggingsverzekering?

Stel je vraag aan onafhankelijk adviseurs. Je ontvangt van maximaal 3 adviseurs in jouw regio een antwoord. Jij bepaalt daarna óf en met wie je in contact wilt komen.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Verbeter je beleggingsverzekering

8 manieren om meer rendement te behalen

Lees meer

Deel deze
pagina