Cybercrime

Alles wat je moet weten over deze groeiende online dreiging

Ik ben slachtoffer, wat nu?

 Print

Je kunt veel doen om de kans op een cyberaanval te minimaliseren. Als ondernemer weet je echter ook dat het onmogelijk is om alle risico's uit te sluiten. Krijg jij te maken met een cyberaanval, een datalek of een andere vorm van cybercrime? Volg dan onderstaand stappenplan:


Stap 1

Verbreek direct de internetverbinding wanneer er bijvoorbeeld een cyberaanval plaatsvindt. Zo voorkom je verdere verspreiding van gegevens. 

Stap 2

Informeer de IT-afdeling van je bedrijf of laat iemand naar de computer/telefoon kijken waarop de aanval is gepleegd. Scan de computer vervolgens op malware. Malware kan verwijderd worden maar het is beter om geen risico te nemen en het systeem opnieuw te installeren. Check ook of de malware zich verder heeft verspreid.

Stap 3

Maak indien mogelijk een back-up van je bestanden. Zet back-ups pas terug als het probleem 100% verholpen is.

Stap 4

Blokkeer eventuele betaalrekeningen en informeer de bank zodat zij extra alert zijn op verdachte activiteiten op de rekening. Verander bij phishing ook de wachtwoorden. Gebruik sterke wachtwoorden. Sterke wachtwoorden bestaan uit letters, hoofdletters, cijfers en leestekens. Gebruik daarnaast niet voor iedere website hetzelfde wachtwoord en sla deze niet automatisch op.

Stap 5

Cybercrime is strafbaar. Doe daarom altijd aangifte bij de politie. Dit kan via het telefoonnummer 0900-8844 of bij de lokale politie. Het is aan te raden om te vragen of een digitaal expert aanwezig kan zijn tijdens de aangifte.

Stel je vraag

Heb je vragen of wil je advies? Stel dan hieronder eenvoudig en anoniem je vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Wat is cybercrime en welke vormen zijn er?

Deel deze
pagina