Een huis kopen

en zorgeloos wonen

“Is er een hypotheek voor ondernemers?”   

hypotheek voor ondernemer regelen

Lees de vragen die worden gesteld over een hypotheek voor ondernemers

bespreken hypotheek ondernemer

 Print

Wij ontvangen regelmatig vragen van ondernemers over de mogelijkheid tot het afsluiten van een hypotheek voor ondernemers:

Hoeveel je kunt lenen wordt mede bepaald op basis van je inkomen. Ben je zelfstandig ondernemer, dan heeft een hypotheekverstrekker minder zekerheid over je inkomen. Je inkomen is namelijk aan wisselingen onderhevig. Daarom beoordeelt een hypotheekverstrekker de mogelijkheden voor een hypotheek voor ondernemers door te kijken naar je inkomen over de laatste drie kalenderjaren, maar ook naar de verwachtingen voor de komende jaren. Is je onderneming bijvoorbeeld stevig genoeg?

Het kan zijn dat je over minder dan drie kalenderjaren je jaarcijfers kunt tonen. Bijvoorbeeld omdat je pas twee jaar als zelfstandig ondernemer werkzaam bent. In dat geval maakt de hypotheekverstrekker een schatting van je inkomen. Daarnaast adviseert een hypotheekadviseur richting de bank om ook te kijken naar wat het inkomen in het verleden was, wat er wordt verwacht voor de toekomst en hoe de keuze tot het zelfstandige bestaan is genomen. Er wordt dan een maatwerkberekening gemaakt die op jouw situatie van toepassing is.

Wil je als zelfstandig ondernemer recht hebben op een hypotheek met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan moest je voorheen verplicht 3 jaar zelfstandige zijn. Dit is nu echter aangepast: nu moet je minimaal 12 maanden zelfstandige zijn. 

Nee, een hypotheekverstrekker kijkt ook naar de volgende zaken:

  • Wat is de verwachting in de branche waarin jij actief bent?
  • Heb je een goede prognose met voldoende opdrachten?
  • Kun je eventueel weer snel aan de slag in loondienst als dat nodig is?
  • Wat en hoe is je achtergrond?

Wanneer je nog geen drie jaar werkzaam bent als zelfstandig ondernemer, kan een hypotheekverstrekker op basis van deze gegevens toch besluiten om voor jou een hypotheek af te sluiten.

Als zelfstandig ondernemer heb je bij het arbeidsongeschikt raken geen recht op een uitkering. Daarvoor moet je andere maatregelen treffen, bijvoorbeeld door jezelf te verzekeren. Dit kan op verschillende manieren en tegen verschillende voorwaarden.

Met een overlijdensrisicoverzekering komt er een vastgesteld bedrag vrij als jij of de partner met wie je samenwoont komt te overlijden. Met dit bedrag kan de overgebleven partner bijvoorbeeld de hypotheek (deels) aflossen of minder gaan werken. Zo voorkom je dat je partner financieel in de problemen komt wanneer jij komt te overlijden. Uiteraard komen er meer financiële risico’s kijken bij het voeren van je eigen bedrijf. Lees daarom meer over het verzekeren van deze risico .

Stel je vraag

Heb je vragen of wil je advies? Stel dan hieronder eenvoudig en anoniem je vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

hypotheek ondernemer

Huis Kopen

Bekijk alle onderwerpen

Hoe kun je een woning financieren?

De financieringsvormen op een rij

Wat te doen met eigen vermogen

Blijf je sparen of los je af?

Deel deze
pagina