Overlijdensrisicoverzekering

Kun jij besparen op de maandelijkse kosten?

Overlijdensrisicoverzekering

Hypotheek en financieren

Kun je besparen door over te sluiten? Doorloop deze checklist

Welke hypotheek past bij mij?

 Print

De premies van overlijdensrisicoverzekeringen zijn de afgelopen jaren fors gedaald. Bij de meeste verzekeraars gelden deze lagere premies alleen voor nieuwe producten en niet voor de lopende verzekeringen. Maar let op: een lagere premie zegt niet alles.

Waar moet je op letten als je je verzekering wilt oversluiten? Of het voor jou verstandig is om over te stappen is van verschillende factoren afhankelijk. Deze checklist kan je hierbij helpen. Heb je de checklist doorlopen? Test dan met behulp van de tool van de Nationale Hypotheekbond of ook jij geld kunt besparen. 

Ben je door je gezondheid in de gelegenheid over te stappen of bestaat het risico dat je niet geaccepteerd wordt? Als je gezondheidsklachten hebt of hebt gehad, dan kan je aanvraag afgewezen worden door de nieuwe verzekeraar. Dit kan ook na een overstap voor problemen zorgen bij overlijden. Sommige verzekeraars keren bijvoorbeeld niet uit als je in de eerste jaren na het afsluiten van de verzekering overlijdt door de zogenoemde carenzjaren of doordat er achteraf toch tekenen bekend waren van ongezondheid bij het afsluiten van de verzekering. 

Doordat je intussen ouder bent geworden kan het zijn dat je ondanks de gedaalde prijzen toch op een hogere premie uitkomt.

Zijn de voorwaarden van de nieuwe verzekering vergelijkbaar met die van je huidige verzekering? Denk bijvoorbeeld aan een en-bloc regeling, waardoor een verzekeraar het recht heeft de voorwaarden gedurende de looptijd aan te passen als dat nodig is. Kijk ook hoe lang je nog premie moet betalen voor je huidige verzekering. Sommige oudere verzekeringen lopen 25 jaar terwijl je maar 20 jaar premie hoeft te betalen.

De bank stelt mogelijk eisen aan een nieuwe verzekering, die waarschijnlijk ook verpand zal moeten worden. Controleer bij de bank of dit ook voor jou geldt.

Bij een overstap maak je kosten voor advies, bemiddeling en afsluiten. Laat berekenen hoe snel je deze kosten terugverdiend hebt. Door verschillende gebeurtenissen - zoals een verhuizing of echtscheiding - loopt een overlijdensrisicoverzekering vaak minder lang onveranderd door dan de afgesproken looptijd.

Bij oude overlijdensrisicoverzekeringen zaten de kosten van nazorg in de premie van het product (de adviseur ontving provisie gedurende de looptijd). Bij een nieuwe overlijdensrisicoverzekering moet je rekening houden met aparte nazorgkosten. Bekijk of het premievoordeel opweegt tegen de extra nazorgkosten.

Als je wilt overstappen naar een verzekering met nieuwe tarieven, denk dan ook aan andere verzekeraars dan waar je verzekering nu loopt. Mogelijk hebben zij nog beter passende aanbiedingen voor je. Je adviseur kan dit makkelijk voor je vergelijken.

Kan ik geld besparen? Doe de test!

Oversluiten kán betekenen dat je maandelijks flink wat geld overhoudt. De Nationale Hypotheekbond heeft een tool ontwikkeld waarin jij kunt berekenen of dit mogelijk ook voor jou geldt. Let op: een lage premie zegt niet alles. Zoals je hierboven kunt lezen zijn er meer zaken waar je op moet letten als je je verzekering wilt oversluiten. Of het voor jou dus daadwerkelijk mogelijk en verstandig is om over te stappen is van meer factoren afhankelijk. Kom je er niet uit of heb je vragen? Ga dan naar je eigen adviseur of stel je vraag hieronder vrijblijvend aan een onafhanklijk adviseur van Adfiz. 

Stel je vraag

Heb je vragen of wil je advies? Stel dan hieronder eenvoudig en anoniem je vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Lees hier wat je als huizenbezitter nog meer moet regelen

Deel deze

pagina

Welke woonverzekeringen zijn nog meer belangrijk?

huis kopen bewonen