Jong en Geld

18 jaar en dan?

18 jaar en dan?

Lees welke geldzaken je moet regelen wanneer je 18 bent geworden!

 Print

Het is zover: eindelijk ben je écht volwassen. Je hebt er al jaren naar uit gekeken: je bent 18 jaar. En nu? Vanaf nu mag je stemmen, (af en toe) een biertje of wijntje drinken, je rijbewijs halen én op jezelf wonen.

Zodra je deze mijlpaal bereikt hebt, ben je ook zelf verantwoordelijk voor je geldzaken. Best spannend natuurlijk, en daarom helpen we je graag op weg met een checklist zodat jij zeker weet dat je je zaken ook op financieel gebied goed op orde hebt.

DigiD staat voor digitale identiteit. Met jouw eigen DigiD kun je inloggen op websites van de overheid en in de zorg. Je DigiD is gekoppeld aan je Burgerservicenummer waardoor deze instanties direct over je gegevens beschikken. Dit is veilig en handig wanneer je bijvoorbeeld wilt kijken hoe het met jouw zorgverzekering zit, of als je wilt weten of je recht hebt op toeslagen. Je kunt hier zelf je DigiD aanvragen

Denk om te beginnen aan je zorgverzekering. Iedereen in Nederland is verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. Zodra je volwassen bent, val je niet meer automatisch onder de zorgverzekering van je ouders. Mogelijk kun je je nog steeds via hen verzekeren, maar bespreek dit eerst.

Sluit je zelf een zorgverzekering af, dan moet je de premie ook zelf betalen. Deze premie bedraagt gemiddeld iets meer dan 100 euro per maand. Check daarom eerst even of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Dat kan via de site van de Belastingdienst. Inloggen doe je met je DigiD.

Ga je op jezelf wonen, vergeet dan ook overige verzekeringen niet. Denk dan aan een aansprakelijkheidsverzekering, doorlopende reisverzekering of inboedelverzekering. In sommige gevallen ben je ook als je op jezelf woont (tot een bepaalde leeftijd) nog meeverzekerd op de polis van je ouders. Controleer of dit zo is en zo ja, wat de voorwaarden zijn. Je wilt natuurlijk wel goed verzekerd zijn als er iets misgaat.

Alles kost geld: nieuwe kleren, het abonnement van je smartphone, uitgaan en noem het maar op. Vanaf nu zijn je ouders niet langer verantwoordelijk voor jouw financiën. Jij bent namelijk zelf verantwoordelijk voor eventuele schulden, betalingsachterstanden en afgesloten contracten.

Daarom is het belangrijk dat je inzicht krijgt in je geldzaken: hoeveel verdien je met je (bij)baan en wat zijn je kosten? Maak een overzicht van je inkomsten en uitgaven, bijvoorbeeld door middel van een app Kom je er zelf toch niet helemaal uit? Bekijk dan de mogelijkheden voor je eerste financieel adviseur.

Waarschijnlijk heb je al een betaal- en spaarrekening. Hoeveel geld zet jij elke maand apart? Zorg voor een financiële buffer. Bij onvoorziene kosten, bijvoorbeeld wanneer je fiets gestolen wordt of als je smartphone het begeeft, kun je een beroep doen op dit spaargeld.

Je ouders zijn overigens wel verplicht om er tot je 21e voor te zorgen dat jij onderdak, kleding, voeding, scholing en medische hulp krijgt.

Zit jij nog op de middelbare school? Dan kun je een tegemoetkoming scholieren aanvragen bij DUO (Dienst Uitvoerend Onderwijs). Deze tegemoetkoming komt in de plaats van de kinderbijslag die je ouders elk kwartaal ontvingen voordat je 18 was. Ook het aanvragen van je tegemoetkoming scholieren kun je via DigiD doen.

Wil jij op jezelf wonen? Vanaf je 18e kun je je inschrijven bij je gemeente voor een sociale huurwoning. Houd er wel rekening mee dat het even kan duren voordat je in aanmerking komt voor een woning. Hoe eerder je je inschrijft, hoe beter. De minimumleeftijd voor inschrijving is meestal 18 jaar, maar soms kun je je ook al met 16 jaar inschrijven. Heb jij al een woning gevonden? Ga je bijvoorbeeld op kamers wonen in je studentenstad? Lees dan de pagina Ben jij klaar om op kamers te gaan? en doorloop alle stappen. 

Start jij met een vervolgstudie? Ook dan zijn er allerlei zaken om rekening mee te houden op financieel gebied. Denk alleen al aan studiefinanciering en bijverdienen. Bekijk onze checklist om te bepalen of jij financieel klaar bent om te studeren. 

Geldplan bijna 18 van het NIBUD

(Bijna) 18 jaar, en dan? Na het lezen van onze checklist kun je zelf al een goed begin maken.

Heb je nog hulp nodig? Het NIBUD (hét kenniscentrum voor de huishoudportemonnee) heeft een handige online tool ontwikkeld speciaal voor jou. Met behulp van deze tool kun je zien wat je nog moet regelen. Zo weet je zeker dat je niets vergeet en alles op orde hebt. Bekijk hier de tool van Geldplan Bijna 18.

Stel je vraag

Heb je vragen of wil je advies? Stel dan hieronder eenvoudig en anoniem je vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Jong en Geld

Bekijk alle onderwerpen

Welke verzekeringen heb ik nodig?

Alle verzekeringen die je nodig hebt vanaf je 18e

Deel deze
pagina