Jong en Geld

Belastingvrij schenken

Belastingvrij schenken

Hoe werkt belastingvrij schenken en wat zijn de regels?

Oké, je staat op eigen benen, maar als je ouders hebt die financieel willen bijspringen, dan is dat natuurlijk goed nieuws! 

 Print

Je ouders mogen ieder jaar belastingvrij een bedrag aan je schenken, in 2024 is dat een bedrag van € 6.633. Daarnaast zijn er eenmalige verhoogde vrijstellingen. Sinds 2024 bestaat de zogenoemde 'jubelton' niet meer. Je ouders mogen je wel eenmalig € 31.813 belastingvrij schenken. Dat bedrag is vrij besteedbaar en kan dus ingezet worden voor de eigen woning.  

Voorwaarden belastingvrij schenken

Er worden door de fiscus wel een aantal voorwaarden gesteld: de ontvanger is een kind (dit mag ook een pleegkind of stiefkind zijn) van de schenker. Het kind is op het moment van de schenking tussen de 18 en 40 jaar of heeft een partner tussen de 18 en 40 jaar. De dag van de 40e verjaardag telt nog mee. Het kind heeft niet eerder een verhoogde vrijstelling gebruikt voor een schenking van de ouder(s). 

Ook moet van deze belastingvrije schenking wel aangifte worden gedaan. De Belastingdienst legt alle regels van belastingvrij schenken uit .

 

Derden

Niet alleen je ouders, ook anderen mogen belastingvrije schenkingen doen, alleen zijn die wel lager. De jaarlijkse vrijstelling voor alle andere personen in 2024 bedraagt € 2.658. Het maakt bij die schenking dus niet uit of de schenker een grootouder is, een oom of een tante, broer of zus of helemaal geen familie.

Indien je vragen over de regels van belastingvrij schenken hebt, kan het verstandig zijn een financieel adviseur in te schakelen.

Stel je vraag

Heb je vragen of wil je advies? Stel dan hieronder eenvoudig en anoniem je vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Jong en Geld

Bekijk alle onderwerpen

Je eerste huis kopen

Tips voor het kopen van je eerste huis

Deel deze
pagina