Jong en Geld

Mijn eerste baan

Mijn eerste baan

Waar moet je allemaal op letten wanneer je aan je eerste baan begint?

Je bent afgestudeerd en je start met je eerste echte baan. Elke maand een vast salaris. Ook zijn er een aantal secundaire arbeidsvoorwaarden afgesproken. Waar moet je rekening mee houden?

 Print

Collectieve zorgverzekering

Veel bedrijven beschikken over een collectieve zorgverzekering. Dat levert een inkoopvoordeel op, en zo kunnen de werknemers zich voordeliger en vaak ook beter verzekeren.

Kijk echter altijd goed of de collectiviteit ook voor jou als individu de beste oplossing is. Breng je zorgwensen in kaart en maak een vergelijking met andere verzekeringen.

 

Pensioenopbouw

Misschien niet iets waar je nu al aan denkt, maar het opbouwen van pensioen is een heel belangrijke arbeidsvoorwaarde. In veel sectoren is dat verplicht omdat er een bedrijfstakpensioenfonds is.

Andere sectoren zijn er vrij in of ze hun werknemers wel of geen pensioen aanbieden. Doet jouw nieuwe werkgever dat niet, dan is het zaak om zelf iets op te bouwen. Meld ook altijd een eventuele partner aan bij de pensioenuitvoerder. Mocht jou namelijk iets overkomen, dan wordt er aan hem of haar een partnerpensioen uitgekeerd.

 

Toeslagen

Ontving je altijd zorgtoeslag, dan kan een eerste baan daar verandering in brengen omdat je inkomen omhoog gaat. Je moet dit zelf melden bij de Belastingdienst. Doe je dat niet, dan ontvang je de toeslag onterecht en krijg je soms pas na een jaar de onwelkome boodschap dat je een (groot) bedrag moet terugbetalen.

 

Heb je twijfels of vragen over bepaalde zaken rondom je eerste baan? Schakel dan een financieel adviseur in om vervelende verrassingen te voorkomen.

Stel je vraag

Heb je vragen of wil je advies? Stel dan hieronder eenvoudig en anoniem je vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Jong en Geld

Bekijk alle onderwerpen

Mijn eerste financieel adviseur

Hoe werkt belastingvrij schenken en wat zijn de regels?

Deel deze
pagina