Jong en Geld

Mijn eerste huis kopen

Mijn eerste huis kopen

Huurverklaring, starterslening en andere huis kopen-tips!

Klaar voor je eerste eigen huis? Is het zover en heb je een woning op het oog waar je alleen of met een partner in wilt trekken? Tegenwoordig is het voor starters niet eenvoudig om de financiering rond te krijgen. Maar er zijn wel degelijk mogelijkheden. We geven je een aantal tips.

 Print

Je hoort het vaak: starters die worstelen met het feit dat ze geen hypotheek kunnen krijgen. Dit kan met een (hoge) studieschuld te maken hebben. En dat terwijl ze wel iedere maand een hoge huur ophoesten. Wat zijn de mogelijkheden om toch dat eerste huis te kunnen bemachtigen? Hier volgen onze tips:

 

Goede perspectieven

Aan een maximale hypotheek kleven nadelen, maar zo’n lening kan in jouw geval om allerlei redenen toch verantwoord zijn. En misschien zijn jouw carrièreperspectieven zo goed dat het lukt om een nog net wat hogere hypotheek aan te gaan.

Geldverstrekkers hebben de ruimte om een hogere lening te verstrekken dan de norm, zolang ze zo’n afwijking maar goed kunnen onderbouwen.

 

Familie om hulp vragen

Heb je ouders die je willen helpen bij het kopen van je eerste huis? Dat kan op diverse manieren, zoals via belastingvrij schenken. Ouders kunnen jaarlijks schenken, maar ook eenmalig een verhoogde belastingvrije schenking van € 31.8813 doen. Dat bedrag is vrij besteedbaar. 

Ook is een constructie met een Familiehypotheek een mogelijkheid. Daarnaast kunnen je ouders (tijdelijk) mede-garant staan voor de terugbetaling van de lening, zij tekenen dan als het ware mee.

 

Duurhuurders

Er zijn geldverstrekkers die experimenteren met een zogenaamde huurverklaring. Als je kunt aantonen de afgelopen jaren netjes je (hoge) huur te hebben betaald, dan is een hogere hypotheek mogelijk dankzij deze huurverklaring. Je bent dan immers in staat de maandlasten te voldoen. Lees er hier meer over.

Wel zijn er strikte voorwaarden aan een huurverklaring verbonden. Een hypotheekadviseur kan je meer over over deze voorwaarden vertellen.

 

Starterslening

Zo’n 200 gemeenten in Nederland bieden een starterslening aan. Soms doen gemeentes dit bijvoorbeeld om in een nieuwbouwwijk de juiste spreiding te krijgen of om vergrijzing tegen te gaan. De Starterslening overbrugt het verschil tussen de prijs van het huis en het bedrag dat je bij je bank kunt lenen. Controleer meteen of jouw gemeente een Starterslening aanbiedt.

 

Energiebewust

Bij de aankoop van een duurzaam huis, kom je mogelijk in aanmerking voor een hogere hypotheek omdat je flink bespaart op energielasten. Vanaf 2024 wordt het energielabel een belangrijke graadmeter voor de hoogte van je maximale hypotheek. Ook zijn er partijen die een rentekorting geven wanneer je een energiezuinig huis aankoopt.

Schakel een financieel adviseur in om samen met jou deze mogelijkheden te verkennen. Uit onderzoek van Gfk blijkt dat 38% van de starters aangeeft dat zij nooit een huis hadden kunnen kopen zonder hulp van hun adviseur!

Stel je vraag

Heb je vragen of wil je advies? Stel dan hieronder eenvoudig en anoniem je vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Jong en Geld

Bekijk alle onderwerpen

Spaargeld en kosten koophuis

Hoeveel spaargeld heb ik nodig voor mijn eerste huis?

Deel deze
pagina