Jong en Geld

Help, een studieschuld!

Help, een studieschuld!

Kan ik nu nog wel een huis kopen?

Heb je een studieschuld? Je bent niet de enige. De gemiddelde studieschuld in het leenstelsel wordt geschat op 21.000 euro. Dat heeft consequenties voor de aanschaf van een eigen huis.

 Print

Wees gerust: het is niet onmogelijk om een eigen woning te kopen wanneer je een studieschuld hebt. Maar het heeft wel degelijk invloed. Er zijn twee rekenmethodes: welke methode gebruikt wordt, ligt aan het moment waarop de lening ontstond. Per 1 januari 2021 zijn de eisen iets versoepeld.

 

Vóór 2015

Heb je een studieschuld uit het oude leenstelsel (van vóór 1 september 2015), dan moet je deze schuld binnen 15 jaar terugbetalen. Bij het berekenen van de hypotheek gaan geldverstrekkers ervan uit dat je maandelijks 0,65% terugbetaalt aan Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Voor een schuld van 10.000 euro is dat dus 65 euro per maand die je niet aan je hypotheek kunt besteden.

 

Na 2015

Is je studieschuld na 1 september 2015 ontstaan, dan geldt er een veel langere aflostermijn. Bij het berekenen van de hypotheek wordt er daarom door geldverstrekkers van uitgegaan dat je elke maand 0,35% van je totale studieschuld terugbetaalt aan DUO.

Voor een schuld van 10.000 euro is dat dus 35 euro per maand die je niet aan je hypotheek kunt besteden.

 

Impact op leenruimte

Stel je hebt een inkomen uit loondienst van 35.000 euro bruto per jaar en een studieschuld van 15.000 euro. Je gaat op zoek naar je maximale hypotheek. Die is ongeveer 135.000 euro wanneer je onder het oude leenstelsel valt en ongeveer 150.000 euro wanneer je onder het nieuwe leenstelsel valt.

Zónder studieschuld zou je 165.000 euro kunnen lenen. Een aanzienlijk verschil dus!

Andere regels per 2024

In 2024 gaat de rente op studieleningen omhoog en daarmee ook het termijnbedrag dat je moet betalen. De daadwerkelijke maandlasten worden omgerekend met een factor die afhankelijk is van de hypotheekrente die je gaat betalen. Wijzer in Geldzaken heeft een handige tool ontwikkeld waarmee je het effect op je maximale hypotheek kunt berekenen.

 

Tip: maandlasten verlagen

Geldverstrekkers rekenden altijd met de oorspronkelijke studieschuld, ook wanneer er al (een groot deel) was afgelost. Per 2024 verandert dat en wordt het werkelijke termijnbedrag leidend. 

Datzelfde geldt wanneer je al bijna klaar bent met aflossen: je maandlasten gaan dan immers bijna omlaag en daar mag een geldverstrekker rekening mee houden. Lees op de DUO website meer over het verlagen van je studieschuld maandlasten.

 

Wil je meer weten over het aflossen van je studieschuld of het aanvragen van een hypotheek wanneer je een studieschuld hebt? Vraag hulp van een financieel adviseur en bepaald samen wat je het beste kunt doen.

Stel je vraag

Heb je vragen of wil je advies? Stel dan hieronder eenvoudig en anoniem je vraag aan de beste financieel adviseurs van Nederland.

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.

Jong en Geld

Bekijk alle onderwerpen

Je eerste auto kopen

Waar moet je allemaal aan denken?

Deel deze
pagina