Print

5 Tips voor eerstejaars-ouders

5 Tips voor eerstejaars-ouders

Is jouw kind een van de bijna 140 duizend eerstejaars aan HBO of universiteit? Maak dan samen een overzicht van maandelijkse inkomsten en uitgaven. En lees deze 5 financiële tips voor eerstejaars-ouders. Of bespreek enkele ervan met je adviseur.

 

  1. Aanvullende beurs?

Afhankelijk van je inkomen kan je kind een aanvullende beurs krijgen. Hiertoe doet zoon of dochter een aanvraag voor een aanvullende beurs bij DUO. Dit gebeurt gelijktijdig met de aanvraag voor studiefinanciering. De belastingdienst geeft DUO de informatie over je inkomen. Maar de aanvullende beurs heb je al geregeld – toch?

 

  1. Check de verzekeringen

Boven de 18 moet je kind zelf een zorgverzekering afsluiten. Studenten hebben daarbij recht op zorgtoeslag. En veel verzekeraars bieden voordelige studentenpolissen. Bekijk dus de mogelijkheden. Let ook op je aansprakelijkheidsverzekering en eventueel doorlopende reisverzekering. Vaak is je kind nog bij jou verzekerd.

 

  1. Spreek een eventuele studiebijdrage af

Meestal betalen ouders een deel van de studiekosten. Spreek af hoe hoog deze bijdrage maandelijks is. Of bepaal samen om bijvoorbeeld collegegeld en/of boeken voor je rekening te nemen. Maak dit wel inzichtelijk, zodat je kind inzicht heeft in daadwerkelijke kosten.

 

  1. Schenkingen doen?

Ouders kunnen eenmalig een groot bedrag schenken voor een studie (of eigen huis). Jaarlijkse schenkingen kun je natuurlijk ook doen. Je maakt dan gebruik van de vrijstelling: het bedrag waarover je geen schenkbelasting betaalt.

 

  1. Denk ook aan de abonnementen

Abonnementen voor mobiele telefoon, sportclub of tijdschriften staan vaak nog op jouw naam. Zet ze over op die van je kind, zodat hij of zij zelf de geldzaken regelt.

 

Meer lezen? Ga naar https://www.adfiz.nl/finfin/studeren

 

Categoriën: Particulier , Geld , Studeren
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading