Print

Aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling!

Aan de slag met je persoonlijke ontwikkeling!

Het STAP-budget voor scholing en ontwikkeling is razend populair. Achter het net gevist of nog niet geprobeerd? De volgende aanvraagperiode start op dinsdag 28 februari om 10:00 uur, maar wacht niet tot het laatste moment met oriënteren. Op is op.

Alle werkenden en werkzoekenden kunnen een STAP-budget van maximaal € 1.000 per jaar aanvragen voor scholing en ontwikkeling. De subsidie kan gebruikt worden voor een training, cursus of opleiding. STAP staat voor STimulering Arbeidsmarkt Positie. Het idee erachter is dat je als werkende of werkzoekende zelf kunt beslissen over je ontwikkeling. Zo heb je meer kansen om een baan te houden of om een nieuwe baan te vinden.

Een goede positie op de arbeidsmarkt is ook belangrijk voor je financiële gezondheid. Hoe groot is de kans dat je je huidige werk tot je 68e gezond kan blijven doen? Wil je je misschien specialiseren zodat je met meer plezier langer door kunt werken? Belangrijke afwegingen!

Voorwaarden

In 2022 was de regeling een groot succes: 200.000 mensen maakten er gebruik van. Maar er werd helaas ook misbruik van gemaakt. De regeling is daarom strenger en strakker geworden. Er komt een begrenzing van 300 toekenningen per scholingsactiviteit van een opleider. Dit geldt per kalenderjaar. Andere voorwaarden zijn gelijk gebleven: zo moet je 18 jaar of ouder zijn en nog geen AOW ontvangen. Ook moet de training, cursus of opleiding in het STAP-scholingsregister staan. Als de aanvraag is goedgekeurd, wordt het bedrag betaald aan de opleider.

Ook goed om te weten

  • In 2023 is er 170 miljoen euro beschikbaar verdeeld over 5 aanvraagtijdvakken. Halverwege dit jaar komt er voor de doelgroep met maximaal een MBO-4 diplima 125 miljoen extra beschikbaar.
  • Wanneer je STAP-budget toegekend krijgt, moet je er alles aan doen om de scholing af te ronden. Een scholing is (succesvol) afgerond wanneer je een certificaat of diploma hebt behaald of wanneer je (aantoonbaar) meer dan 80% van de scholing hebt bijgewoond.
  • Tot 30 jaar kun je geen STAP-budget aanvragen voor een door het ministerie van OCW erkende voltijdsopleiding. Dit om samengaan met studiefinanciering te voorkomen.
Categoriën: Particulier , Tips , Geld , Educatie
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading