Print

Aangifte over 2023: ben je er klaar voor?

Aangifte over 2023: ben je er klaar voor?

Het kan elk jaar vanaf 1 maart, het doen van de belastingaangifte. Heb jij alle documenten en aandachtspunten al paraat?

Aangifte doen over belastingjaar 2023 moet tussen 1 maart en 1 mei. Red je dat niet, dan kun je uitstel aanvragen. Doe dat wel voor 1 mei, je krijgt dan uitstel tot 1 september. Houd er wel rekening mee dat er 7,5% rente in rekening wordt gebracht over de eventueel te betalen belasting.

Wat heb je nodig?

Het makkelijkste is om de aangifte van vorig jaar er bij te pakken. Op die manier vink je alles makkelijk af. In ieder geval heb je nodig je jaaropgave(n) en andere inkomsten zoals bijvoorbeeld partneralimentatie. Ook heb je de jaaroverzichten van alle rekeningen (sparen/beleggen) nodig. Wie in bezit is van een eigen woning moet ook de WOZ-waarde van peiljaar 2022 opduikelen, die staat op de beschikking die je begin 2023 hebt ontvangen en je kunt ook op het WOZ-waardeloket kijken. Natuurlijk mag ook de jaaropgave van je hypotheekverstrekker niet ontbreken. Pak ook een eventuele voorlopige aanslag erbij. Lees hier wat je nog meer nodig hebt.

Wat kan je aftrekken?

Een aantal aftrekposten wordt automatisch verwerkt door de Belastingdienst. Denk aan de hypotheekrenteaftrek of aan de inkomensafhankelijke combinatiekorting wanneer je werkt en een kind onder de 12 hebt. Controleer dit wel. En heb je extra zorgkosten gemaakt of geld uitgegeven aan giften of alimentatie, vergeet dan niet dat als aftrekpost op te voeren.

Let op
: het was lange tijd voordelig om de hypotheekrenteaftrek bij de meest verdienende partner onder te brengen, maar nu het fiscale voordeel is gemaximeerd, hoeft dat niet langer zo te zijn. Het kan dan in verband met het eigenwoningforfait juist voordeliger zijn om de hele post onder te brengen bij de minst verdienende partner. Probeer dat uit.

Kocht je in 2023 een woning, dan kun je een behoorlijk bedrag aftrekken: denk aan advies- en bemiddelingskosten, notariskosten en kosten voor de NHG-aanvraag. Zorg er wel voor dat je alle nota’s paraat hebt.

Ook een storting in een lijfrente is aftrekbaar, maar alleen als er sprake was van een pensioentekort. Wanneer je inleg in 2023 binnen de jaarruimte viel, dan kun je deze aftrekken van je belastbaar inkomen.

Hoe zit het met box 3?

Voorheen betaalde je belasting over een rendement dat je waarschijnlijk helemaal niet behaalde. Dat was vooral nadelig voor spaarders. De fiscus heeft een nieuwe methode om het werkelijke rendement dat je hebt behaald met sparen en beleggen dichter te benaderen. Dat leidt vooral voor spaarders tot een lagere vermogensbelasting in box 3. Zie hier de percentages die gebruikt worden

Tip: belastingmiddeling

Wanneer je toch ingelogd bent, pak dan even je oude aangiften erbij en bekijk of je in aanmerking komt voor de regeling ‘belastingmiddeling’. Die is bij veel Nederlanders onbekend, maar kan een behoorlijk financieel voordeel opleveren. De regeling is interessant wanneer je jaarinkomen de afgelopen jaren heeft geschommeld. Bijvoorbeeld omdat je net bent gaan werken na je studie. Of met sabbatical ging en daardoor een lager inkomen had. Of omdat je een hoge ontslagvergoeding kreeg waardoor je dat jaar juist heel veel verdiende. Je mag dan over een periode van drie jaar je inkomen middelen: optellen en delen door drie. Middeling is voordelig wanneer de belasting over het gemiddelde van 3 jaar lager is dan de belasting over de 3 losse jaarinkomens. Er zijn online verschillende tools om een proefberekening te maken. De regeling is per 2023 afgeschaft. Dat betekent dat het laatste tijdvak waarover gemiddeld kan worden 2022-2024 is. Lees hier meer.

Hulp nodig?

Twijfel je over bepaalde posten? Je kunt advies vragen aan een (belasting)adviseur, maar je kunt tegenwoordig ook videobellen met de Belastingdienst en je vragen stellen. Dat doe je hier.

Categoriën: Particulier , Belasting , Tips
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading