Print

Aanpassen aan klimaatverandering: onttegelen en vergroenen!

Aanpassen aan klimaatverandering: onttegelen en vergroenen!

Onze zomers worden warmer en droger en tegelijk kunnen er grote hoeveelheden neerslag in korte tijd vallen. Daarop voorbereid zijn door het nemen van maatregelen wordt klimaatadaptatie genoemd. In sommige gemeenten krijg je daar als inwoner subsidie voor.

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je huis en tuin aan te passen aan het veranderende klimaat. Zo werkt een groene tuin verkoelend in tijden van hitte. Hoe minder tegels, hoe makkelijker het regenwater in de bodem kan zakken. Daarnaast biedt het verwijderen van bestrating meer ruimte aan flora en fauna en het natuurlijke bodemleven. Vervang tegels of beton waar mogelijk door kiezels, grind of schelpen. De aarde blijft dan koeler en vochtiger. Onderhoud de bomen in je groene tuin goed, want ieder jaar zorgen afbrekende takken voor veel schade.

Koel huis

Voor het koel houden van je huis lees je hier veel nuttige tips. Ook isolatie hoort daarbij. Veel mensen denken bij isolatie aan het tegenhouden van kou (en dus een lagere energierekening), maar in een goed geïsoleerd huis dringt de warmte minder snel binnen. Denk daarbij ook eens aan zonwerend glas.

Waterafvoer

Dakgoten en regenpijpen zijn vaak gekoppeld aan de riolering. Om ervoor te zorgen dat regenwater in een aangrenzende sloot, wadi, ondergrondse waterbuffer of regenton belandt, kun je de hemelwaterafvoer afkoppelen van het riool en ergens anders naartoe leiden. Het is niet de bedoeling om alle afvoeren naar het riool los te koppelen. Het regenwater zorgt er namelijk ook voor dat de riolering schoon wordt gespoeld.

Neerslag

Om je woning te beschermen tegen extreme neerslag is het verstandig om ramen, deuren en kozijnen waterdicht te maken en een drempel te plaatsen voor de kelder, begane grond en tuindeuren. Heb je een kelder waar spullen zijn opgeslagen? Plaats deze spullen op een verhoging van minimaal 10 centimeter. Houd verder de dakgoten schoon. Een volle, vuile dakgoot kan bij hevige neerslag voor lekkage zorgen. Een andere manier om de hoeveelheid regenwater, dat van het dak op de grond terechtkomt, te verminderen is het aanleggen van een groen dak. Bovendien houdt zo’n dak het huis in de zomer lekker koel.

Subsidies

Steeds meer gemeentes geven particulieren en bedrijven subsidies voor de maatregelen die ze treffen. Bijvoorbeeld per vierkante meter aangelegd groen of voor het afkoppelen van het hemelwater en de aanleg van een waterberging.

Meer lezen?

Op deze website van Milieu Centraal vind je veel informatie over het treffen van duurzame maatregelen.

Categoriën: Particulier , Schade , Tips
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading