Print

Asbestverbod 2024: wat betekent dit voor mij?

Asbestverbod 2024: wat betekent dit voor mij?

UPDATE

Er komt voorlopig geen verbod op asbest in daken in Nederland. Een meerderheid in de Eerste Kamer stemde op 4 juni tegen het wetsvoorstel van het kabinet.

--

Per 2024 zijn asbestdaken definitief verboden in Nederland. Is er in het dak van jouw boerderij, schuur of loods asbest verwerkt? Dan is asbestsanering verplicht. Het laten verwijderen van asbest is je eigen verantwoordelijkheid en het advies luidt hier op tijd mee te beginnen. Maar hoe pak je dit aan en waar moet je rekening mee houden?

Asbestdaken vormen een risico voor de gezondheid en het milieu. Daarom heeft de Tweede Kamer besloten asbestdaken vanaf 31 december 2024 definitief te verbieden. Hierbij gaat het om asbestdaken die in contact staan met de buitenlucht, zoals golfplaten en dakleien. Bij slijtage van deze dakbedekking kunnen er kankerverwekkende asbestvezels vrijkomen. Hoe ouder het dak, hoe groter de kans dat dit gebeurt. In 2024 zijn asbesthoudende daken minstens 30 jaar oud waardoor er nu actie ondernomen moet worden.

Wat moet ik doen?

Allereerst is het belangrijk om te achterhalen of er asbest in je dak zit. Asbest werd tot 1994 in honderdduizenden gebouwen verwerkt in o.a. dakbedekkingen. Je kunt zelf controleren of er asbest aanwezig is, maar je kunt ook een gecertificeerd bedrijf inschakelen. Wordt er asbest geconstateerd, dan moet dit professioneel verwijderd worden. Als ondernemer mag je dit niet zelf doen. De kosten voor het verwijderen kunnen hoog oplopen. Ook hiervoor ben je in principe zelf verantwoordelijk. 

Kosten asbest verwijderen

Tot voor kort was het mogelijk om gebruik te maken van de Subsidieregeling verwijderen asbestdaken, maar eind 2018 is het plafond van het totale subsidiebudget van € 75 miljoen bereikt. Beschik jij niet over de financiële middelen om het asbestdak te vervangen, dan kan je volgens staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat binnenkort aanspraak maken op een nieuw fonds.

Belangrijk: controleer je verzekering

Het verzekeren van asbesthoudende daken is ingewikkeld. Verzekeraars spelen in op het asbestverbod door hun risicoprofiel aan te passen. Met het asbestverbod in het achterhoofd veranderen verzekeraars hun premies, polisvoorwaarden en schaderegelingen. Reden is dat bedrijven bij schade door bijvoorbeeld brand het asbestdak niet mogen repareren maar helemaal moeten vervangen. Bovendien had het dak toch binnen enkele jaren moeten worden vervangen. Daarom keren verzekeringsmaatschappijen bijvoorbeeld nog slechts een deel van de herbouwwaarde uit. Laat je hierover goed adviseren door een financieel adviseur. Hij kent de risico’s en weet waar jij op moet letten.

 

Categoriën: Zakelijk , Verzekeren , Schade , Tips
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading