Print

Autoverzekering afsluiten? Leeftijd auto weegt mee, maar is niet bepalend.

Autoverzekering afsluiten? Leeftijd auto weegt mee, maar is niet bepalend.

Zodra je een nieuwe auto op je naam zet, ben je verplicht een autoverzekering af te sluiten. Maar het afsluiten van een autoverzekering vraagt wel om de nodige voorbereiding. Want ga je voor een allriskverzekering of beperkt casco dekking? Of heb jij een tweedehands auto op de kop getikt en denk je aan een WA-verzekering voldoende te hebben? En wanneer stel je de dekking van je verzekering bij? Onafhankelijk productvergelijker Moneyview geeft een belangrijke tip: laat niet alleen de leeftijd van je auto meewegen bij het bepalen van de dekking.

Bij het afsluiten van een verzekering kun je kiezen voor volledig casco (VC, ook wel allriskverzekering genoemd), beperkt casco (BC) en wettelijke aansprakelijkheid (WA). Voor welke verzekering je kiest is van verschillende factoren afhankelijk. De leeftijd van de auto speelt hierin voor veel autobezitters een belangrijke rol. Bij gloednieuwe auto’s wordt vaak gekozen voor volledig casco terwijl auto’s tussen de 6 en 10 jaar oud eerder beperkt casco verzekerd worden. Mensen die in het bezit zijn van een auto ouder dan tien jaar verzekeren zich in veel gevallen alleen voor schade die zij aan anderen aanbrengen door middel van een WA-verzekering. Maar wil je de dekking van je autoverzekering verlagen? Kijk dan niet alleen naar de leeftijd van je auto, maar houd ook rekening met andere aspecten, zoals: Wat dekt de verzekering en welke risico’s loop ik?

Welk voordeel levert het op?

Het verlagen van je dekking van VC naar BC levert een gemiddelde premiebesparing van 46% op. Lekker natuurlijk, maar naarmate je auto ouder wordt is de kans groot dat je verzekeraar de premie sowieso verlaagt. Stap je over op beperkt casco? Dan verlies je ook het recht op een vergoeding van schade aan je eigen auto bij een ongeval, als je van de weg raakt, bij parkeerschade en bij vandalisme. En dit zijn juist de vier meest voorkomende schades. Stap je van beperkt casco over op een WA-verzekering? Dan bespaar je gemiddeld 20% maar hierbij geldt wel dat alle schade aan je eigen auto buiten je dekking valt.

Waar doe je als autobezitter goed aan?

Wat voor jou verstandig is, is een persoonlijke afweging. Houd onder andere rekening met de volgende zaken: hoe afhankelijk ben je van je auto? Heb je voldoende financiële middelen om je auto te vervangen wanneer de verzekering niet voldoende dekt? Ben je nog een lening voor de auto aan het afbetalen? Hoe hoog is de dagwaarde ondanks de leeftijd werkelijk? Kom je er niet uit? Hier leggen we je meer uit over de verschillende opties en de misverstanden die er zijn. Onthoud in ieder geval dat een goedkope dekking niet voor iedereen de voordeligste optie is. Lees je daarom goed in voordat je een autoverzekering afsluit of voordat je besluit je huidige dekking aan te passen.

Bron: Moneyview

Categoriën: Particulier , Verzekeren
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading