Print

Autoverzekering voor jongeren: waar moet je op letten?

Autoverzekering voor jongeren: waar moet je op letten?

Je bent 18 en hebt recent je rijbewijs gehaald. Binnenkort komt er een droom uit: je hebt jaren gespaard en kunt nu eindelijk een eigen auto kopen. Waarschijnlijk heb je er al een op het oog en kan je niet wachten totdat de auto officieel op jouw naam staat. Een bijzonder moment. Maar check – voordat je tekent – welke autoverzekering er bij je past én welke kosten + voorwaarden hieraan verbonden zitten. Voor jongeren geldt namelijk dat zij vaak een hoge premie betalen, meer eigen risico kwijt zijn na schade of zelfs überhaupt niet geaccepteerd worden door de verzekeraar. Lees hier waar je op moet letten.

Ben jij van plan een nieuwe of tweedehandsauto aan te schaffen? Dan ben je verplicht om minimaal een WA-verzekering (wettelijke aansprakelijkheid) af te sluiten. Voor jongeren is het uitzoeken van een passende verzekering complexer dan voor oudere autobezitters (25+). Bij de meeste verzekeraars kun je vanaf je 17e of 18e een autoverzekering afsluiten, maar niet bij allemaal. Sommige verzekeraars hanteren namelijk strenge leeftijdseisen. Ook het type auto dat je koopt kan van invloed zijn: kies jij voor een sportief model, dan is het mogelijk dat de verzekeraar je niet accepteert.

Prijs autoverzekering jongeren

Natuurlijk wil jij weten hoeveel je voor je autoverzekering gaat betalen. Autorijden is immers al duur genoeg. Voor jongeren tot 25 jaar geldt vaak dat zij extra premie betalen voor hun autoverzekering. Dit komt doordat jongeren zoals jij een hoger schaderisico hebben dan ouderen. Om eventuele schade te dekken, staat hier een hoge premie tegenover. Ook hanteren enkele verzekeraars een extra eigen risico voor jonge bestuurders. Je leeftijd bepaalt dus mede de hoogte van je maandelijkse premie. Daarnaast kijkt de verzekeraar naar de wijk waarin je woont en het type auto dat je koopt.

Let op de polisvoorwaarden

Een autoverzekering is meer dan een premie. Het is natuurlijk fijn als je niet veel hoeft te betalen voor je autoverzekering. Maar als je er een beroep op moet doen omdat er schade is, wil je wel zeker weten dat dit vergoed wordt. Daarom is het belangrijk dat je niet alleen let op de prijs, maar ook op de polisvoorwaarden. Welke voorwaarden dit zijn? We hebben een overzicht voor je gemaakt met acht van de belangrijkste polisvoorwaarden. Vergelijk deze polisvoorwaarden per verzekeraar en check welke autoverzekering bij jouw situatie past. De checklist met polisvoorwaarden vind je hier.

Kan ik een verzekering afsluiten op naam van mijn ouders?

Om hoge premies te ontwijken overwegen sommige jongeren om een autoverzekering af te sluiten op naam van hun ouders. Staat het kenteken op jouw naam? Dan is dit bij de meeste verzekeraars niet mogelijk. Sommige verzekeraars staan dit toe, maar dan wel onder strikte voorwaarden. Je betaalt dan (iets) minder premie, maar het grote nadeel is dat je geen schadevrije jaren opbouwt. Je denkt misschien bij jezelf: kan ik de auto dan niet beter op naam van mijn ouders zetten? Ja dat kan wel, maar in de meeste gevallen helpt dit je niet. Er wordt namelijk gevraagd wie de hoofdbestuurder van de auto is bij het afsluiten van de verzekering. Als je aangeeft dat jij dit bent, dan wordt de premie gebaseerd op jouw situatie. Wees altijd eerlijk. Als de verzekeraar erachter komt dat je verkeerde informatie hebt doorgegeven, kan het zijn dat de verzekeraar niet uitkeert bij schade. 

Hulp nodig?

Een passende autoverzekering uitzoeken is complex. Vooral voor jongeren. Heb jij hulp nodig? We leggen je hier graag uit waar je op moet letten als je (voor het eerst) een auto koopt. Kom je er niet uit? Stel je vraag dan hieronder vrijblijvend aan een financieel adviseur van Adfiz via ‘Stel je vraag’ of ga naar je eigen adviseur.

Categoriën: Particulier , Verzekeren , Tips
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading