Als ex-kankerpatiënt kan het lastig zijn om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten. Als het wel lukt, dan wordt vaak een hogere premie gevraagd. Maar dat gaat veranderen; ex-kankerpatiënten hebben recht op een schone lei. De ministerraad heeft hiermee ingestemd. Alle Nederlandse verzekeraars moeten zich aan de nieuwe regels houden.
Nu is het nog zo dat ex-kankerpatiënten moeite kunnen hebben om een verzekering af te sluiten, hogere premies moeten betalen of zelfs worden geweigerd. Toen er in 2019 onderzoek naar werd gedaan, bleek dat maar liefst zes op de tien (ex-)kankerpatiënten in Nederland er niet in slaagden een overlijdensrisicoverzekering (ORV) af te sluiten. Een ORV wordt vaak afgesloten bij het aangaan van een hypotheek. Ex-patiënten worden zo behoorlijk beperkt in de mogelijkheden hun leven weer op te bouwen nadat zij zijn genezen.
Vijf of tien jaar
Vanaf januari 2021 wordt dat makkelijker. Bij jongeren tot 21 jaar die kanker hebben gehad, mag vijf jaar na genezing niet meer door de verzekeraar worden meegewogen dat zij in het verleden ziek zijn geweest. Voor mensen die ouder zijn dan 21 geldt dat zij na tien jaar niet meer hoeven te melden bij hun verzekeraar dat zij kanker hebben gehad. Hierdoor kunnen ex-kankerpatiënten zich beter verzekeren zonder extra hoge premies. Het gaat om overlijdensrisicoverzekeringen én uitvaartverzekeringen.
Kortere termijnen
Voor sommige vormen van kanker gaan kortere termijnen gelden. De NFK en het Verbond van Verzekeraars werken samen met de Nederlandse Kankerregistratie aan een lijst met kortere termijnen voor specifieke kankersoorten.
Medische vragen blijven
De verzekeraar zal bij de aanvraag van een ORV altijd vragen stellen over medische aandoeningen, chronische ziekten en je levensstijl. De gevolgen van een ziekte als kanker kunnen daarbij ook straks nog steeds een rol spelen: bijvoorbeeld wanneer iemand lijdt aan blijvend hartfalen na een chemotherapie. Dergelijke aandoeningen moet je nog steeds melden. Kom je er niet uit? Vraag je financieel adviseur om hulp.