De boekenweek is weer van start en duurt dit jaar tot 20 maart. Welk boek ga jij lezen? De redactie selecteerde 7 boeken voor je die ook nog meteen inzicht in financiën geven! Veel leesplezier!
Twee jaar lang heeft Joris Luyendijk zich ondergedompeld in het hart van de financiële wereld. Juist omdat hij geen kenner was van de bankenwereld, was hij de ideale auteur om te onderzoeken wat er gebeurd is: hoe gesloten de wereld van de high finance ook is, velen wilde met hem praten om uit te leggen hoe mooi hun werk was. Hoe zwaar. Hoe interessant. En hoe gevaarlijk. Want de conclusie is even stevig als pijnlijk: de instellingen die ervoor moeten zorgen dat de economie functioneert, kunnen de wereld in de afgrond storten. En dat gebeurt allemaal met de beste bedoelingen door mensen die precies dezelfde zorgen hebben als jij en ik, door mensen die de hypotheek moeten betalen en de kinderen op een goeie school wilden hebben.
Een boek vol praktische tips en adviezen om uit de financiële ellende te komen, eruit te blijven én te werken aan je financieel onbezorgde toekomst. Met de haar kenmerkende directheid noemt Annemarie van Gaal alle acties die je moet ondernemen om financieel fit te worden. Doe mee en volg haar 20-stappenplan: van financiële malaise naar financieel topfit. Dit boek zal je leven veranderen.
Een van de grootste problemen van de economie is de opeenhoping en de verdeling van kapitaal. Dat hangt nauw samen met kwesties van ongelijkheid, concentratie van welvaart en economische groei. Bevredigende oplossingen voor die problemen waren tot nu toe moeilijk te vinden. Theorieën te over, maar relevant historisch onderzoek was niet voorhanden. In Kapitaal in de 21ste eeuw analyseert Thomas Piketty een groot aantal gegevens uit de laatste twee eeuwen en uit twintig landen. Zo weet hij fundamentele economische en sociale processen bloot te leggen. Hij toont aan dat de moderne economische groei en de spreiding van kennis ons in staat hebben gesteld om de ongelijkheid op apocalyptische schaal die Marx had voorspeld, te voorkomen.
Eerst zelf sturen en dan steeds meer het stuur uit handen geven. Dat is opvoeden, en dat is lang niet gemakkelijk. Dan is het prettig om wat steun te krijgen; advies, kennis, ervaringen of bevestiging. Je weet zelf waarschijnlijk het beste waarmee je verder geholpen bent. Deze nieuwe uitgave van het Nibud, de Gids voor financieel opvoeden, is een praktisch en eenvoudig raadpleegbaar handboek, waarin alle belangrijke financiële opvoedthema’s de revue passeren; van zakgeld tot zelf verdienen, en alles wat daar tussen zit. De thema’s worden vanuit verschillende invalshoeken besproken.
Wat heb je liever, dat iemand anders een lot voor je uitkiest, of dat jij zelf kiest? Kun jij aan het nieuws zien welke aandelen zullen gaan stijgen? Geef je liever een cadeau dat je zélf zou krijgen, of iets dat de jarige wil hebben? In Gek met geld beschrijft Jaap van Ginneken de belangrijkste inzichten uit de financiële psychologie en breinwetenschap. Dat doet hij aan de hand van alledaagse geldhandelingen zoals geven en nemen, gokken en verzekeren, sparen en lenen, kopen en beleggen. Hij wijst in dit boek op de vele manieren waarop we steeds weer de fout in gaan met geld: door illusies, denkfouten, simplificaties, emoties enzovoort. Zo heb je de prijs van dit boek alweer snel terugverdiend.
Wie wil er nou geen miljonair zijn? Een miljonair kent immers niet of nauwelijks financiële belemmeringen en kan doen wat hij wil. Het opbouwen, beheren en behouden van een vermogen brengt tegelijkertijd veel vragen met zich mee. In hoeverre is de partner bijvoorbeeld op de hoogte van financiële zaken? En wat is de beste manier om de kinderen financieel bewust op te voeden? In Miljonair worden en blijven komen financiële, juridische en fiscale zaken aan de orde die van groot belang zijn voor iedereen die vermogen heeft. Zo gaan de auteurs in op de fiscale aspecten van inkomen en vermogen, je erfrechtelijke situatie en de aankoop van een tweede woning. Bovendien tref je diverse richtlijnen aan voor het doordacht inrichten van je financiën.
Het probleem is niet dat we het niet goed hebben, het probleem is dat we niet weten hoe het beter kan. In deze tijd, met koopkracht als laatste ideaal, schetst historicus Rutger Bregman nieuwe vergezichten. Van een basisinkomen voor iedereen tot een werkweek van vijftien uur, van een wereld zonder grenzen tot een wereld zonder armoede - het is tijd voor de terugkeer van de utopie.
Laat je meenemen op een reis door de geschiedenis en maak kennis met ideeën die tegen de tijdgeest ingaan, dwars door de oude scheidslijn van links en rechts heen.