Aanstaande vrijdag begint ook voor regio Noord officieel de zomervakantie. Bij vele gezinnen staan de koffers al klaar voor vertrek. Kan jij niet wachten en ga je een paar dagen eerder richting Schiphol met je gezin? Of vertrek je graag voor het weekend zodat je niet achter in de file hoeft aan te sluiten? Weet dan wel dat dit strafbaar is. Je overtreedt hiermee namelijk de Leerplichtwet. En dit kan vervelende gevolgen hebben.
In het midden en zuiden van ons land genieten de kinderen inmiddels al van het mooie weer: in Nederland of over de grens. In de noordelijke provincies moeten ouders nog even wachten voordat zij met hun kinderen op vakantie mogen. Doen zij dit niet en nemen ouders de kinderen buiten de officiële schoolvakanties mee op reis, dan zijn de ouders of het kind (>12 jaar) strafbaar. De boete voor dit zogeheten luxe verzuim bedraagt maar liefst 100 euro per kind per dag. Zijn kinderen langer dan twee weken weg van school? Dan moeten de ouders voor de rechter verschijnen. In ernstige gevallen kan de rechter zelfs een voorwaardelijke gevangenisstraf met proeftijd opleggen.
Hoe wordt dit verzuim gecontroleerd?
“De vlucht werd vervroegd” of “De laatste schooldag gebeurt er toch niets meer op school dus dit leek mij geen probleem”. Deze veelgebruikte smoezen zijn de meeste leerplichtambtenaren niet vreemd meer. Rond de schoolvakanties wordt er extra goed gelet op verzuim. Sinds april 2017 geldt dat alle scholen verzuim van meer dan 16 uur in 4 opeenvolgende lesweken moeten melden bij het verzuimloket van DUO. Hier wordt de melding doorgegeven aan de leerplichtambtenaar van de gemeente die de zaak vervolgens onderzoekt. Maar ook 1 dag extra zomervakantie is niet toegestaan. Bij twijfel vanuit de school wordt er daarom actie ondernomen.
Uitzonderingen luxe verzuim
Kan jij echt geen vrij krijgen van je werk tijdens de zomervakantie en is een trip met het hele gezin daarom uitgesloten? Of is er een belangrijke gebeurtenis, zoals een bruiloft of begrafenis, die net buiten de vakanties valt? Dan mag je 1x per jaar een verzoek indienen voor verlof bij de directeur van de school. Doe dit uiterlijk acht weken van te voren. De schooldirecteur beslist vervolgens of je daadwerkelijk verlof krijgt. Dit verlof mag niet in de eerste 2 weken na de zomervakantie vallen. Gaat het om een vakantie langer dan tien dagen? Dan beslist de leerplichtambtenaar.
Kortom: in sommige gevallen is het mogelijk je kinderen buiten de schoolvakantie van school te halen voor een familievakantie. Zijn de tickets goedkoper vlak voor de zomervakantie, wil je files ontwijken en een paar dagen eerder vertrekken of bevalt de vakantie zo goed dat je er graag nog een extra week aan vastplakt terwijl de scholen weer zijn begonnen? Dan ben je gewoon strafbaar. Dus kijk eerst wanneer de schoolvakanties zijn en plan de vakantie goed.