Print

Corona doet mensen nadenken over later

Corona doet mensen nadenken over later

Wat als je partner overlijdt? Bijna de helft van de mensen heeft niet helder wat de financiële gevolgen zijn van dat scenario. Veel mensen zijn er wél meer over gaan nadenken sinds de coronacrisis.

Hypotheekverstrekker Munt deed onderzoek onder Nederlandse stellen met een eigen woning. Het overgrote deel van hen heeft een overlijdensrisicoverzekering (ORV), zo blijkt. Maar vaak weten ze niet precies wat die verzekering dekt en hoe de financiële situatie na het wegvallen van de partner zal zijn. Een aantal van de ondervraagden gaf aan door corona meer te zijn gaan nadenken over de situatie bij overlijden en een aantal overweegt ook om het verzekerde bedrag te verhogen.

Heb jij inzicht?

Hebben jij en je partner ook behoefte aan meer duidelijkheid? Naast een overlijdensrisicoverzekering is inzicht in wederzijds partnerpensioen bijvoorbeeld een belangrijke factor om de financiële situatie na overlijden in kaart te brengen. Zo kun je een realistisch plaatje schetsen voor het geval één van jullie wegvalt. Je financieel adviseur kan je helpen om de gegevens te verzamelen en te interpreteren én jullie te adviseren over mogelijke aanvullende oplossingen.

Huurders

Wist je dat een overlijdensrisicoverzekering ook van belang is wanneer je geen eigen woning hebt? Ook als huurder wil je je nabestaanden immers verzorgd achterlaten zodat zij bijvoorbeeld in het huis kunnen blijven wonen. Wanneer jij of je partner komt te overlijden, keert de ORV een afgesproken bedrag uit. Dit bedrag wordt door mensen met een koophuis vaak gebruikt om een deel van de hypotheek mee af te lossen waardoor de maandlasten meteen dalen en betaalbaar blijven. Het bedrag is echter op meerdere manieren in te zetten. Het kan ook gebruikt worden om een pensioengat op te vullen. Of als een aanvulling op het maandinkomen van de achterblijvende partner, door bijvoorbeeld maandelijks een bedrag van het ORV-kapitaal in te zetten.

Stel de ORV keert een ton uit, dan kan je daar gedurende acht jaar je maandinkomen met duizend euro mee aanvullen. En zo de huur blijven betalen en de andere lasten.

Leeftijd en gezondheid

De kosten van een ORV hangen voor een groot deel af van de leeftijd en de gezondheid van de aanvragers, de gewenste looptijd en het te verzekeren bedrag. Jonge gezonde mensen kunnen voor een maandpremie van tien a vijftien euro al een redelijk bedrag verzekeren. De laatste jaren zijn de premies van veel ORV’s gedaald. Voor een ORV moet altijd een gezondheidsverklaring worden ingevuld.

Lees ook: ben ik dubbel verzekerd met een ORV en een uitvaartverzekering?

Categoriën: Particulier , Verzekeren
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading