36% van de hbo- en wo-studenten leent bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). 33% van hen leent onder andere om dit geld na de studie achter de hand te hebben, sommigen ook voor de aankoop van een eigen woning. Dit blijkt uit het Nibud Studentenonderzoek 2015, uitgevoerd door het Nibud, met medewerking van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, ING en Studenten.net.
Extra lenen is verleidelijk, maar niet zonder risico’s
Een derde van de lenende studenten zegt dat ze best minder zou kunnen lenen. Ook geeft 1 op de 3 aan dat ze maximaal leent ‘omdat het kan’. Het Nibud wijst erop dat lenen om te sparen financieel slim kan lijken, maar risicovol is als er onzorgvuldig met dit geleende geld omgegaan wordt.
Reken je niet rijk met geleend geld
Het Nibud had niet verwacht dat 33% van de lenende studenten leent om dat geld voor later of voor de aankoop van een woning te sparen. Wel begrijpt het instituut dat de huidige lage rente studenten kan motiveren om maximaal te lenen en het geleende geld op een spaarrekening te zetten. Hier zijn echter risico’s aan verbonden.
- Ten eerste moeten studenten er rekening mee houden dat een studieschuld een langlopende financiële verplichting is. Dat geldt nog meer voor studenten die hun studieschuld straks in 35 jaar mogen afbetalen. Gedurende deze periode kan er veel veranderen. Zo kan de rente van DUO stijgen (nu 0,12%), maar ook het inkomen van de afgestudeerde, waardoor de aflossing per maand steeds hoger zal worden.
- Ten tweede is het hebben van een startkapitaal bij het aangaan van een hypotheek handig of zelfs noodzakelijk, maar dan is het van groot belang dat het geleende geld ook daadwerkelijk op de spaarrekening blijft staan en niet voortijdig wordt uitgegeven. Het Nibud vreest echter dat voor veel studenten de verleiding groot zal zijn om het ‘spaargeld’ eerder aan te spreken voor niet-noodzakelijke uitgaven tijdens de studententijd.
- Als laatste heeft de hoogte van de studieschuld invloed op wat een student na zijn studie maximaal aan hypotheek kan krijgen. Hoe hoger de schuld, hoe lager de maximale hypotheek.