Print

Dit moet je weten over schade door vuurwerk

Dit moet je weten over schade door vuurwerk

Elk jaar is het weer zover: de schade aan woningen en auto’s door het afsteken van vuurwerk loopt traditiegetrouw in de miljoenen. Ben je goed verzekerd?

Wat gebeurt er als ik schade heb aan mijn huis?

Je opstal- en/of inboedelverzekering dekt vuurwerkschade als door vuurwerk een brand is ontstaan. Schade door iets wat smelt, schroeit of ontploft is niet standaard verzekerd. Ook ruiten en ander glas dat door vuurwerk is beschadigd, vallen niet standaard in je opstalverzekering, soms moet je die dekking apart afsluiten. Bekijk je voorwaarden om zeker te weten waarvoor jij bent verzekerd. Je inboedelverzekering vergoedt schade aan bijvoorbeeld kleding of huisraad. Maar of een buiten opgelopen brandgaatje in je jas ook verzekerd is, ligt aan de voorwaarden, soms heb je dan buitenhuisdekking nodig.

Ik heb met mijn vuurwerk schade veroorzaakt bij de buren. Wat nu?

De schade aan het huis kan vergoed worden op de opstalverzekering/woonhuisverzekering van de buren of via jouw aansprakelijkheidsverzekering. De polisvoorwaarden kunnen per polis/verzekeraar verschillen. Het Verbond van Verzekeraars raadt aan om met de buren om de tafel gaan en samen te kijken hoe de schade het beste vergoed kan worden.

Is mijn auto verzekerd tegen vuurwerkschade?

Dat hangt van het type autoverzekering af. Bij een allrisk of beperkt cascoverzekering, is de auto in de meeste gevallen verzekerd tegen vuurwerkschade. Ongeveer 70 procent van alle autobezitters heeft een dergelijke verzekering. Een WA-verzekering dekt dit niet. Check je polisvoorwaarden om te zien waar je precies voor verzekerd bent. Houd er rekening mee dat schade door vandalisme alleen gedekt wordt door een allrisk verzekering én effect heeft op je schadevrije jaren. Weet je wie de dader is? Dan kan je hem of haar aansprakelijk stellen voor jouw geleden schade en de schade verhalen op de verzekering van deze persoon. Een adviseur kan je hierbij helpen.

Hoe zit het met illegaal vuurwerk?

Wie illegaal vuurwerk op zak heeft of afsteekt, riskeert een forse (cel)straf. Wat niet iedereen weet, is dat verzekeraars de schade die ontstaat door een ontploffing met illegaal vuurwerk niet altijd (helemaal) vergoeden. Vaak is dit soort roekeloos gedrag uitgesloten in de voorwaarden van de verzekering. Lees hier meer over de gevolgen van het spelen met illegaal vuurwerk. 

Veiligheidstips!

  • Parkeer je auto op een veilige plek, bijvoorbeeld in de garage.
  • Sluit alle ramen en deuren waar vuurwerk doorheen zou kunnen komen.
  • Sluit op oudejaarsdag de brievenbus af.
  • Haal afvalcontainer(s) binnen, zodat er geen vuurwerk in afgestoken kan worden.
  • Haal spullen die makkelijk vlam kunnen vatten naar binnen, of zet deze op een veilige plek.
  • Rieten dak? Spuit deze op 31 december een aantal keer nat met water. Vuurpijlen vatten dan moeilijker vlam.
  • Lees hier meer over het veilig afsteken van vuurwerk
Categoriën: Particulier , Verzekeren , Tips
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading