Print

Doe jezelf niet tekort: check de voorwaarden van je autoverzekering

Doe jezelf niet tekort: check de voorwaarden van je autoverzekering

Vaak gaan mensen zich pas in de voorwaarden van hun autoverzekering verdiepen als er iets aan de hand is. Maar het kan je veel geld schelen wanneer je al in het selectieproces naar de kleine lettertjes kijkt of laat kijken. Wie bij het selecteren van een autoverzekering alleen op de premie afgaat, doet zichzelf flink tekort.

In dit artikel op Finfin vind je de belangrijkste polisvoorwaarden voor een autoverzekering. Eén daarvan is de situatie bij totaal verlies van de auto. Veel mensen denken dat als ze een volledig cascoverzekering hebben afgesloten voor hun nieuwe auto ‘het wel goed zit’. Er zitten echter grote verschillen tussen de uitkeringsregelingen. Dat heeft vooral te maken met het verschil tussen de dagwaarde en de nieuwwaarde.

Omslag

In het derde verzekeringsjaar van een nieuwe auto blijkt er bij meerdere verzekeraars een omslag in de uitkeringsregeling te zijn. Op dat moment biedt 32% van de aanbieders een uitkering op basis van de dagwaarde en nog maar 55% een uitkering op basis van de (veel) hogere actuele nieuwwaarde aan. De overige aanbieders hanteren een afschrijving op de nieuwwaarde of de aanschafwaarde. Ook is het belangrijk om te letten op de situatie van een tussentijdse prijsstijging: die is lang niet altijd meeverzekerd. Dat onderzocht onderzoeksbureau MoneyView.

Tweedehands

Ook voor tweedehands auto’s loont een vergelijking de moeite. In het eerste verzekeringsjaar biedt 87% van de aanbieders een uitkering op basis van de aanschafwaarde. De overige 13% keert de schade uit op basis van de (lagere) dagwaarde. In het tweede jaar zijn er meer aanbieders die, in plaats van de aanschafwaarde, de dagwaarde vergoeden of de aanschafwaarde minus een vaste afschrijving. De aanschafwaarde is dan nog van toepassing bij 76% van de verzekeringen, zo zocht MoneyView uit.

Schadevrije jaren

Ook de schadevrije jaren zijn een belangrijk element om in je vergelijking mee te nemen. Verzekeraars moeten schadevrije jaren weliswaar op een uniforme wijze berekenen, maar ze geven niet allemaal dezelfde korting en de korting is niet overal even gelijkmatig verdeeld. Kies je als verzekerde bewust voor de meest voordelige autoverzekering, dan kan dat bij een wijziging in het aantal schadevrije jaren weer veranderen. De goedkoopste verzekering kan na één schade weleens een van de duurdere verzekeringen zijn.

Meer lezen?

Staat je auto vaker stil? Check of je kunt besparen op je verzekeringspremie!
Lees de tips en sluit niet zomaar een autoverzekering af
Hoe verzeker je je auto? Allrisk, beperkt casco of WA?

Categoriën: Particulier , Verzekeren , Schade
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading