Print

Duurhuurder: ga langs een adviseur!

Duurhuurder: ga langs een adviseur!

Van de pilot ‘Duurhuur’, waarmee huurders onder voorwaarden extra konden lenen om een woning te kunnen kopen, werd onvoldoende gebruik gemaakt. Toch had de proef ook een positief effect. Veel huurders die naar aanleiding van de pilot informeerden naar het financieren van een woning bleken binnen de reguliere leennormen geholpen te kunnen worden en hadden de pilot dus niet nodig om een woning te kunnen kopen.

De proef was gericht op huurders die al jarenlang veel meer huur betaalden dan zij volgens de kaders aan hypotheeklasten zouden mogen dragen. Dankzij de proef van Nationale Hypotheek Garantie (NHG) samen met een aantal geldverstrekkers, mochten ze extra lenen, dus meer dan de reguliere leennormen voorschrijven. Het idee was dat wanneer je gewend bent om maandelijks een hoge huur te betalen, je ook in staat moet zijn om op dat niveau de woonlasten van een koopwoning (hypotheek, maar ook onderhoud, verzekeringen en belastingen) te kunnen dragen.

Online tools

Sinds de start in januari 2022 werden er slechts 7 hypotheken binnen de voorwaarden van de pilot afgesloten. Dat heeft voor een deel met de gestegen hypotheekrente te maken, de markt is behoorlijk veranderd.
Het goede nieuws: enkele honderden duurhuurders konden binnen de reguliere leennormen een hypotheek afsluiten. Veel starters bleken te denken dat ze geen hypotheek kunnen afsluiten omdat ze hun mogelijkheden vaak baseren op online rekentools. Deze tools geven een eerste algemene indruk, maar houden geen rekening met de persoonlijke situatie en financieringsmogelijkheden op maat.

Vermogensgroei

Nederland kent ongeveer 350.000 duurhuurders die meer dan een derde van hun netto besteedbaar inkomen aan huur besteden. Eén derde is jonger dan 35 jaar. Deze starters zitten vast in bijvoorbeeld een duur appartement in het centrum, maken maandelijks veel geld over naar de huurbaas, maar komen toch niet in aanmerking voor een hypotheek voor de door hun gewenste woning. Zij missen vermogensgroei doordat ze niet profiteren van de waardestijging van een woning.

Tip

Overweeg je een huis te kopen, ga niet af op online rekentools. Die geven een grove indicatie. Ga altijd langs een adviseur. Dan weet je precies waar je aan toe bent en ben je ook op de hoogte van extra leenruimte in verband met verduurzaming, de mogelijkheden van een eventuele starterslening, enzovoort.

Categoriën: Particulier , Tips , Huis kopen
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading