Print

Een hypotheek voor ondernemers regel je zo

Een hypotheek voor ondernemers regel je zo

In het kort:

>> Breng je financiële situatie in kaart, zowel zakelijk als privé.
>> Korter dan 3 jaar zzp’er? Hypotheek is mogelijk!

Wat moet je als ondernemer doen om een hypotheek af te kunnen sluiten? 

Terwijl je eigenlijk een deadline moet halen voor je opdrachtgever, besluit je toch nog snel een kijkje op Funda te nemen. Ineens zie je je droomhuis voorbij komen. Na een paar bezichtigingen weet je het zeker: in dit huis zie jij jezelf wel oud worden. En dus is het tijd om de opties met betrekking tot de financiering van de woning te bekijken. Maar hoe groot is de kans dat de bank jou als zelfstandig ondernemer een hypotheek verstrekt?

De meest gekozen optie voor het financieren van een woning is door middel van een hypotheek via de bank. Voor het afsluiten van een hypotheek wordt onder andere gekeken naar je inkomen. Ben je zelfstandig ondernemer, dan is je inkomen vaak minder stabiel dan het inkomen van iemand die in loondienst werkt. De bank wil echter zekerheid en daarom is het voor een zelfstandig ondernemer niet altijd makkelijk om een hypotheek af te sluiten. Niet makkelijk, maar wel mogelijk!

Breng de financiële situatie in kaart

Voordat je serieus kunt overwegen een bod uit te brengen op de woning die je gevonden hebt, is het belangrijk om erachter te komen hoeveel de bank jou wil lenen. Breng daarom de financiële situatie van je bedrijf in kaart. De hypotheekverstrekker wil namelijk weten hoe jouw bedrijf presteert, wat de winst en schulden zijn en wat de verwachtingen zijn. Doel is om te kijken of jij de vaste lasten kunt betalen: nu en in de toekomst. Neem het volgende mee naar het hypotheekgesprek:

  • Jaarcijfers over de afgelopen drie kalenderjaren
  • Aangifte inkomstenbelasting over de afgelopen drie jaar
  • Uittreksel van de Kamer van Koophandel
  • Overzicht van bepaalde verzekeringen (zoals een overlijdensrisicoverzekering en een arbeidsongeschiktheidsverzekering)
  • Geldig legitimatiebewijs

Korter dan drie jaar zelfstandig ondernemer?

In principe kijkt de bank naar je jaarcijfers over de afgelopen drie kalenderjaren. Er wordt gekeken naar jouw winst – dus het totaalbedrag voordat je belastingen hebt betaald – maar ook naar de kosten. Zowel zakelijk als privé. Daarnaast kijkt de bank naar de solvabiliteit en liquiditeit die je op je jaarrekening kunt vinden. Ben jij korter dan drie jaar zelfstandig ondernemer? Steeds meer banken bieden ook startende zzp’ers (vanaf 1 jaar) een hypotheek aan. In dat geval maakt de hypotheekverstrekker een schatting van je inkomen. Er wordt dan een maatwerkberekening gemaakt die op jouw situatie van toepassing is.

Meer informatie vind je hier

Het is voor zelfstandig ondernemers lastiger om een hypotheek aan te vragen, maar niet onmogelijk. Als de financiën op orde zijn en de bank er vertrouwen in heeft, dan doorloop je vervolgens hetzelfde proces als iemand die in loondienst werkt en een hypotheek af wil sluiten. Meer weten? Hier vind je de antwoorden op de meest gestelde vragen door ondernemers die een hypotheek af willen sluiten. 

Categoriën: Zakelijk , Huis kopen , Ondernemen
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading