Print

Eerste hulp bij het uitkiezen van een zorgverzekering

Eerste hulp bij het uitkiezen van een zorgverzekering

Het einde van het jaar nadert. En dus is het moment gekomen dat je weer kunt wisselen van zorgverzekeraar. Slim om te doen, want het kan je veel geld schelen. En moeilijk hoeft het niet te zijn.

Waar moet je op letten en wat moet je weten voordat je verzekeringen met elkaar gaat vergelijken? Eerste hulp bij het uitkiezen van een zorgverzekering!

1. Wat betekent het allemaal?

Als je op pagina's van verzekeraars rondkijkt merk je dat er van alles aan je wordt gevraagd. Kies je voor de goedkoopste zorg? Een naturapolis of restiutiepolis? Vrije artsenkeuze of niet? Collectief?

Het is handig om eerst voor jezelf helder te hebben wat al deze begrippen betekenen én wat jouw voorkeur krijgt. Hier vind je veel informatie daarover.

2. Welke zorg heb je nodig?

Bedenk wat jouw zorg gaat kosten volgend jaar. Ja, dat is lastig, want niet alles is te voorspellen. Gelukkig is er al veel gedekt in je basispakket, maar sommige posten vallen daarbuiten. Zoals de voorbeelden in het lijstje hieronder. Wat denk je nodig te hebben?

  • Anticonceptiepil: 8 – 20 euro per maand
  • Tandartscontrole: 20 euro
  • Bevalling in het ziekenhuis: 2.322,60 euro
  • Fysiotherapie: tussen de 28 en 32 euro per keer

3. Wil je deze extra zorg verzekeren?

Je bent minimaal verplicht om een basiszorgverzekering af te sluiten. Of je je daarnaast nog extra moet verzekeren hangt af van jouw zorgbehoefte.

Een makkelijke rekensom. Voorbeeld: ga je twee keer per jaar naar de tandarts voor alleen een controle (20 euro per keer) en heb je nooit gaatjes? Dan is aanvullende tandartsverzekering (van minimaal 5 euro in de maand extra) een beetje overdreven en zelfs duurder dan los afrekenen na je controle. En verwacht je geen kind in 2016? Dan kan je die gezinsuitbreiding-module beter uit laten staan.

4. Welk risico durf jij te lopen?

Bij de basisverzekering heb je een verplicht eigen risico. Dat betekent dat je de eerste 385 euro aan zorgkosten zelf betaalt. Het eigen risico geldt niet voor je huisarts, wel voor bijvoorbeeld het ziekenhuis en medicijnen.

Verhoog je je eigen risico? Dan gaat je premie omlaag. Maar hoeveel eigen risico kun jij lopen? En durf je dat risico te lopen in ruil voor een lagere premie?

Kies het bedrag dat je per direct zou kunnen én willen ophoesten als het nodig zou zijn. En dan kun je mazzel (geen zorg) of pech (wel zorg) hebben.

Resumé: zorgverzekering 2016 kiezen

Weet wat je kiest en bedenk vooraf wat je nodig hebt en welk risico je wilt en durft te lopen, vóórdat je aanbieders gaat vergelijken.

  • Welke zorg heb je nodig volgend jaar (wat verwacht je)?
  • Zit dit wel of niet in de basisverzekering?
  • Hoe hoger je eigen risico, hoe goedkoper je polis: hoeveel risico durf jij te lopen?
Categoriën: Particulier , Verzekeren
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading