Doe je elk kwartaal je btw-aangifte? Doe dit dan tijdig, want de belastingdienst is onverbiddelijk. Ook de betaling van de btw moet volgens aangifte en binnen de termijn zijn. Zo niet, dan is er sprake van een betaalverzuim. En reken niet al te veel op fiscale coulance.
De btw-aangifte moet elk kwartaal vóór de aangegeven vervaldatum bij de belastingdienst binnen zijn. Is je aangifte te laat of doe je geen aangifte, dan volgt een naheffingsaanslag. De hoogte hiervan bepaalt de fiscus en betreft een schatting van het te betalen btw-bedrag.
Op de tijdige aangifte moet ook een juiste en tijdige betaling volgen. Betaal je te laat of onvolledig? Dan geldt er de eerste keer een coulancetermijn van 7 kalenderdagen. Betaal je alsnog binnen die termijn, dan volgt enkel een verzuimmededeling. Was de vorige aangifte echter ook te laat of onvolledig, dan krijg je sowieso een betaalverzuimboete. Deze bedraagt 3% van het te laat betaalde bedrag, met een minimum van € 50 en een maximum van € 5.278. Betaal je te laat (of te weinig) en ná de coulancetermijn, dan volgt ook een betaalverzuimboete met hetzelfde minimum- en maximumbedrag. Betaal je helemaal niet (of te weinig) dan volgt een naheffingsaanslag plús de betaalverzuimboete.
Moraal van dit btw-verhaal: zorg dat je elk kwartaal op tijd aangifte doet en juist en volledig betaalt. Meer weten over belastingaangiften? Kijk bij de meest gestelde vragen
of ons belastingaangifte stappenplan of vraag je adviseur!