Print

Extra belastingvrij schenken in 2021

Geplaatst op:
Extra belastingvrij schenken in 2021

In het jaar 2021 kun je extra schenken aan je kinderen én aan andere mensen in je omgeving. De schenkingsvrijstelling is dit jaar tijdelijk met duizend euro verhoogd. Die verhoging is bedoeld om mensen die het nodig hebben een extra steuntje in de rug te kunnen geven.

Kun je wel wat geld missen? In 2021 mag je € 3.244 belastingvrij schenken aan een ander, bijvoorbeeld een kleinkind, een neef of nicht, een vriend of een lokale ondernemer. Dat was in 2020 nog € 2.208. De ontvanger beslist zelf wat hij of zij met het geld doet, er is dus geen verplicht bestedingsdoel. Houd er rekening mee dat schenkingen van partners als één schenking worden gezien. Krijg je bijvoorbeeld een bedrag van zowel je oom als je tante? Dan mag het totaalbedrag niet hoger zijn dan € 3.244.

Ouders

Voor ouders is de jaarlijkse vrijstelling ruimer. Zij mogen dit jaar € 6.604 (in 2020 € 5.515) belastingvrij schenken aan hun kind(eren). Let op: de belastingdienst ziet ouders als één schenker, ook als ze gescheiden zijn. Ook hier geldt dat er geen verplicht bestedingsdoel is. Blijf je binnen deze bedragen, dan hoeft er geen aangifte te worden gedaan. Krijg je meer: dan moet je aangifte doen.

Eens in het leven

Naast deze jaarlijkse vrijstellingen is er een eenmalige vrijstelling van ouders aan hun kinderen: die mag je dus per kind één keer inzetten. Het gaat om een vrij te besteden bedrag (€ 26.881), een bedrag voor een dure studie (€ 55.996), of een bedrag voor de aankoop of de verbouwing van een eigen woning (€ 105.302).

Deze vrijstellingen gelden alleen als het kind op het moment van de schenking tussen de 18 en 40 jaar is of een partner heeft tussen de 18 en 40 jaar. De dag van de 40e verjaardag telt nog net mee. Ook moet er altijd aangifte worden gedaan om de eenmalige vrijstelling aan te vragen.

Eigen woning

Alleen wanneer het geld wordt ingezet voor de aanschaf van een eigen woning mogen ook anderen dan ouders een schenking doen van maximaal € 105.302. Dus ook bijvoorbeeld grootouders aan kleinkinderen, zussen aan broers, vrienden onderling, enzovoort. 

Niet zomaar

Houd er rekening mee dat aan de eenmalige vrijstellingen bepaalde voorwaarden hangen. Het geld moet bijvoorbeeld binnen een bepaalde periode door de ontvanger besteed worden. Ook kunnen de vrijstellingen niet door elkaar worden gebruikt. Maar wel mogen verschillende mensen een maximale schenking doen. Het is verstandig om bij het doen van grote schenkingen een expert in te schakelen: die kan ook voor je nagaan hoe je fiscaal het meest voordelig te werk gaat.

 

Categoriën: Particulier , Geld

Geef je reactie!

Wat je invoert bij "naam" wordt boven je reactie getoond.

Info: Als je al een account hebt, log dan in via de volgende link:  Inloggen op Finfin van Adfiz
Dit veld hoeft u niet in te vullen
Visitor  Visitor
Visitor  Visitor
- 6 okt 20:41  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 25 mei 13:33  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
John - 25 mei 06:44  Antwoord

Visitor  Visitor
- 25 mei 06:17  Antwoord

Visitor  Visitor
- 19 dec 09:47  Antwoord
Hi there!
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading
0
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?