Print

Financieren blijft lastig voor kleine bedrijven

Financieren blijft lastig voor kleine bedrijven

Hoewel de economie en de markt van financiering aantrekt, blijft het voor kleine bedrijven lastig om aan financiering te komen. Kleine bedrijven worden nog altijd veel vaker afgewezen voor een krediet dan grote bedrijven. Slechts 51 procent van de kredietaanvragen van kleine bedrijven wordt volledig gehonoreerd.

Dat blijkt uit de financieringsmonitor 2015-1 van Panteia in opdracht van het ministerie van Economische zaken.
 

Afwijzingspercentage

Voor grote bedrijven (250+ medewerkers) is financieren juist weer heel makkelijk geworden. Maarliefst 96 procent ontvangt volledige financiering na aanvraag. In het middenbedrijf (50-250 medewerkers) is dat 64 procent, maar in het kleinbedrijf (0-50 medewerkers) dus slechts 51 procent.
 

Hoge rente, scherpe eisen 

Kleinere bedrijven betalen ook een hogere rente, worden vaker om onderpand gevraagd en hebben vaker te maken met verscherping van de acceptatiecriteria door banken en andere financiers. Waarom? Door toegenomen risico’s en strengere eisen die gesteld worden aan kapitaalbuffers zijn banken sinds de crisis strenger in het verlenen van kredieten. Ook zijn veel mkb'ers zelf getroffen door de crisis, waardoor ze minder zekerheden kunnen bieden aan een financier.

Lees het hele artikel op de website van MKB Servidedesk

Categoriën: Zakelijk , Geld
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading