Print

Fiscale eindejaarstips voor ondernemers

Fiscale eindejaarstips voor ondernemers

Ondernemers met voldoende liquide middelen in het bedrijf, doen er goed aan om in 2014 dividend uit te keren. In 2015 gaat het box 2-tarief namelijk omhoog met 3 procent naar 25 procent. Dat stelt advies- en accountantsorganisatie Accon avm in haar fiscale eindejaarstips voor ondernemers. De aftrekbaarheid van buitenlandse boetes vervalt daarnaast per 1 januari 2015. Een ondernemer die zich niet aan de regels houdt en die daarvoor wordt beboet door de strafrechter of een overheid kan die boete niet in aftrek brengen op de bedrijfswinst.

Haal nog snel investeringsaftrek binnen
Door nog dit jaar te investeren in bedrijfsmiddelen, kunnen ondernemers optimaal gebruik maken van de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Er moet dan voor meer dan € 2.300 in bedrijfsmiddelen worden geïnvesteerd. Naast deze investeringsaftrek is het bij investeringen in milieuvriendelijke of energiebesparende bedrijfsmiddelen mogelijk om een beroep te doen op de energie-investeringsaftrek (EIA) of de milieu-investeringsaftrek (MIA) en de willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Hiermee zijn verschillende belastingvoordelen nog te behalen. Ondernemers dienen er wel rekening mee te houden dat de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek bij investeringen boven de € 102.311 afneemt.

Beïnvloed het resultaat
De winst waarover belasting betaald moet worden is in sommige gevallen te beïnvloeden door kritisch te kijken naar de waardering van vorderingen, voorraden en bedrijfsmiddelen. Ook kan het mogelijk zijn om een voorziening dit jaar al te vormen ten laste van de winst, bijvoorbeeld bij verwachte uitgaven in verband met reorganisatie, onderhoud, sanering en garantie. Een manier waarop vorderingen te beïnvloeden zijn, is door de BTW terug te vragen van debiteuren die nog niet hebben betaald. Dit dient via een brief teruggevraagd te worden en kan niet via de reguliere aangifte.

Meer financieringsmogelijkheden met ruimere overheidskredieten
Omdat veel bedrijven nog steeds moeilijk aan een financiering kunnen komen, zijn de financieringsmogelijkheden voor het bedrijfsleven via overheidskredieten tijdelijk uitgebreid. Veel regelingen eindigen aan het einde van 2014. De regeling Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) is daar één van. Deze is tijdelijk verhoogd van 45 procent naar 67,5 procent met een maximum borgstellingskrediet van € 200.000. Voor starters en innovatieve mkb-bedrijven gelden andere percentages. Grotere bedrijven kunnen tot eind dit jaar gebruik maken van de ruimere mogelijkheden van de Garantie Ondernemingsfinanciering. Het maximale garantiebedrag van deze regeling is nog tot het einde van dit jaar verhoogd van € 25 miljoen. naar € 75 miljoen. Hierdoor kunnen leningen van maximaal € 150 miljoen tot de helft gegarandeerd worden.

Qredits-regeling uitgebreid vanaf 2015
Bedrijven die geen financiering bij hun bank krijgen, kunnen bij Qredits aankloppen voor MKB-krediet: voor leningen tussen de € 50.000 en € 150.000. Het microkrediet tot € 50.000 voor kleine ondernemers blijft bestaan en wordt zelfs verruimd. De kredietlimiet wordt met ingang van 1 januari 2015 verhoogd naar € 250.000. Financieringsaanvragen boven de € 150.000 kunnen vanaf 1 december 2014 al worden ingediend.

Naast deze tips zijn er nog kansen voor ondernemers op het gebied van onder andere de BTW-aangifte, rechtsvormen en het gebruikelijk loon. Alle tips zijn na te lezen via http://www.acconavm.nl/actueel/nieuws/belastingadvies/eindejaarstips-2014/.

Categoriën: Zakelijk , Belasting , Tips
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading