Print

Geen (basis)zorgverzekering. Wat zijn de gevolgen?

Geen (basis)zorgverzekering. Wat zijn de gevolgen?

Je hebt nog tot 1 februari aanstaande de tijd om een nieuwe (basis)zorgverzekering te kiezen en af te sluiten. Doe je dit bijtijds, dan ben je met terugwerkende kracht verzekerd. Ben je op 1 februari echter nog niet verzekerd, dan word je automatisch aangemeld bij het Zorginstituut Nederland. Dit voert de controles uit op de verzekeringsplicht.

Je krijgt een brief met het bericht dat je binnen 3 maanden een zorgverzekering moet afsluiten. Gedurende deze 3 maanden ben je onverzekerd (ook met terugwerkende kracht) en moet je eventuele medische zorg dus zelf betalen.

Meld je jezelf nog steeds niet aan bij een verzekeraar, dan krijg je een eerste boete, eventueel gevolgd door een tweede. Dit kan oplopen tot meer dan 650 euro. Doe je nog altijd niets, dan meldt het Zorginstituut je zelf aan bij een zorgverzekeraar. Je bent dan ambtshalve verzekerd. De premie wordt ingehouden op je inkomsten of je krijgt een acceptgiro thuisgestuurd.

Conclusie: een basiszorgverzekering is onvermijdelijk. Sluit je deze niet af, dan ben je duurder uit.

Eerste hulp bij zorgverzekeringen vind je op deze pagina > 

Categoriën: Particulier
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading