Print

Gehaast een huis kopen, weet wat je doet!

Gehaast een huis kopen, weet wat je doet!

Haastige spoed is zelden goed, en dat geldt ook voor het kopen van een huis. Hoewel het heel begrijpelijk is dat kopers in sommige situaties snel willen toehappen, kan dat ook behoorlijk riskant zijn. Geen voorbehoud van financiering of bouwkundige keuring opnemen, kan je duur komen te staan.

In bepaalde steden en/of prijssegmenten moet je als huizenkoper razendsnel toeslaan. Het kan dan verleidelijk zijn om af te zien van een bouwkundige keuring en/of een financieringsvoorbehoud. Het huis ziet er toch goed uit? En met de hypotheek zal het toch ook wel loslopen? In veel gevallen zal dat ook zo zijn, maar houd rekening met tegenslagen en wees je bewust van het risico dat je neemt.

Bouwkundige keuring

In veel koopcontracten wordt een voorbehoud opgenomen met betrekking tot bouwkundige gebreken. Dit gebeurt vaak bij wat oudere woningen. Wanneer die gebreken volgens een professionele keuring een bepaald vooraf overeengekomen bedrag te boven gaan, kan de koper nog kosteloos onder de koop uit of opnieuw onderhandelen over de koopprijs.
Soms zien kopers echter af van zo’n keuring omdat ze dan sneller kunnen handelen en hopen een aantrekkelijker partij voor de verkoper te zijn. Dat gaat niet altijd goed. In een recente zaak ging een huis van de hand zonder bouwkundige keuring. Toen de nieuwe eigenaar met een aannemer door het huis liep, constateerde die dat het garagedak doorzakte en dat herstel meer dan tienduizend euro zou kosten. De koper meende dat dit een verborgen gebrek was. Maar de verkoper was het daar niet mee eens, die vond dat de koper het zelf had kunnen zien. De zaak kwam bij de rechter en die gaf de verkoper gelijk. Als koper heb je namelijk een onderzoeksplicht en daar was in dit geval niet aan voldaan. De rechter vond het daarbij van belang dat het huis 33 jaar oud was en de koper bedacht moest zijn op enige ouderdomsgebreken of enig achterstallig onderhoud.

Voorbehoud van financiering

Een voorbehoud van financiering is bijna een standaardbepaling te noemen. Het geeft de koper de gelegenheid om kosteloos onder de koop uit te kunnen wanneer de hypotheek binnen een aantal weken onverhoopt niet rondkomt. De koper moet zich wel inspannen voor die financiering en meestal staat in het koopcontract dat koper minimaal twee afwijzingen moet kunnen laten zien. 

In een overspannen huizenmarkt kan het voorkomen dat kopers van dit voorbehoud afzien. Ze willen snel handelen en voor de verkoper is het natuurlijk prettig dat er geen voorbehouden worden gemaakt. Toch is dat niet aan te raden. Het kan zijn dat je geen financiering krijgt omdat er iets gebeurt in je persoonlijke situatie: een onverwacht ontslag bijvoorbeeld. Ook kunnen er andere redenen zijn waarom er toch geen hypotheek verstrekt wordt: een schuld of krediet die je vergeten was. Is er geen voorbehoud gemaakt, dan zit je aan de koop vast. Ontbinden kost je doorgaans minimaal tien procent van de koopsom.
Het schrappen van een financieringsvoorbehoud is eigenlijk nooit zonder risico, behalve wanneer je echt voldoende eigen geld hebt of een familie die garant staat. Het is hoe dan ook verstandig om voordat je op een woning gaat bieden met een hypotheekadviseur je leenruimte te bepalen. Ook richting de verkoper geeft het vertrouwen wanneer je kunt melden dat je al bezig bent met de hypotheek. Er zijn ook partijen die een zogenaamde ‘hypotheektoezegging’ doen.

Bedenktijd

Los van voorbehouden heb je als koper altijd drie dagen wettelijke bedenktijd die gaan lopen na het ondertekenen van het voorlopig koopcontract. Die periode is echter in de regel te kort om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren of een hypotheek rond te krijgen. De bedenktijd is meer bedoeld om te voorkomen dat kopers een impulsaankoop doen.

Meer weten? Lees ons dossier over het kopen van een huis en neem ons stappenplan mee.

 

 

 

Categoriën: Particulier , Tips , Huis kopen
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading