Print

Huizenkopers zien hypotheekrisico’s vaak over het hoofd

Geplaatst op:
Huizenkopers zien hypotheekrisico’s vaak over het hoofd

Vereniging Eigen Huis waarschuwt huizenkopers voor de risico’s die aan een langlopende hypotheek zijn verbonden. Voor veel mensen neemt het gevoel van financieel risico af nu het economisch beter lijkt te gaan, de rente historisch laag is en de koopdruk onder veel woningzoekers hoog oploopt, waardoor soms overhaaste beslissingen worden genomen. Hierdoor is er minder aandacht voor de risico’s die aan een hypotheek verbonden zijn dan vier jaar geleden. 

Dit blijkt uit representatief onderzoek van Vereniging Eigen Huis

Ontkennen van financiële risico’s gevaar voor enthousiaste huizenkopers

De vereniging roept hypotheekadviseurs op om hun klanten te wijzen op risico’s van werkloosheid en een studieschuld. “Het verzwijgen van een studieschuld kan later tot betalingsproblemen leiden. Risico’s als werkloosheid en overlijden kunnen grotendeels worden afgedekt met een verzekering. Hypotheekadviseurs moeten hun klanten hierover goed adviseren, en dat blijven doen zolang de hypotheek loopt”, zegt directeur Rob Mulder van Vereniging Eigen Huis.

Bij eerder onderzoek onder huizenkopers in 2012 antwoorde 20% bij het afsluiten van een hypotheek geen rekening te houden met de gevolgen van eventuele werkloosheid. Dit jaar is dat percentage toegenomen tot 26%. Ook zegt 50% van de huizenkopers bij de berekening van de maandelijkse lasten geen rekening te houden met de toekomstige aflossing van een studieschuld. In 2012 was dit 31%. 

Huizenkoper wil persoonlijk advies

Een meerderheid van de huizenkopers geeft aan eerst zelf hypotheekinformatie te willen verzamelen voordat ze naar een bank of adviseur stappen. Slechts 17% van de ondervraagden vindt websites de prettigste manier om informatie en uitleg te krijgen. De overgrote meerderheid geeft de voorkeur aan een persoonlijk gesprek met een adviseur. Slechts 1% van de respondenten heeft zelf, zonder adviesgesprek, online een hypotheek afgesloten.

Steeds vaker eigen geld

Van de mensen die in de afgelopen twee jaar een huis hebben gekocht heeft 73% daarbij eigen geld gebruikt. Gemiddeld gaat het om 35.000 euro. Van de mensen die nu van plan zijn om binnen een jaar een huis te gaan kopen zegt 83% daarvoor bewust te sparen. Dit is in toenemende mate noodzakelijk omdat dit jaar nog maximaal 102% van de waarde van de woning mag worden geleend en in 2018 niet meer dan 100%. De onvermijdelijke kosten van overdrachtsbelasting, verhuis- en woninginrichting kunnen dan niet meer worden bijgeleend, maar moeten uit eigen middelen worden betaald.

Meer weten over eigen huis kopen? Lees verder op Finfin van Adfiz >
Op zoek naar een financieel adviseur? Hier vind je aangesloten Adfiz adviseuren >

Categoriën: Particulier , Huis kopen

Geef je reactie!

Wat je invoert bij "naam" wordt boven je reactie getoond.

Info: Als je al een account hebt, log dan in via de volgende link:  Inloggen op Finfin van Adfiz
Dit veld hoeft u niet in te vullen
Visitor  Visitor
Visitor  Visitor
- 6 okt 20:57  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 25 mei 18:26  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 19 dec 16:52  Antwoord
Hi there!
Kars  Karssen
Kars Karssen - 8 jun 12:51  Antwoord
Hoe mooi/goedkoop sommige partijen het ook willen tonen op internet: een hypotheek zonder advies is simpelweg niet verstandig.
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading
0
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?