Print

Huizenprijzen schieten omhoog, verschillen per gemeente zijn groot

Huizenprijzen schieten omhoog, verschillen per gemeente zijn groot

De gemiddelde verkoopprijs van een koopwoning in Nederland is vorig jaar toegenomen tot ruim €263.000. Dat is ruim 9% meer dan vorig jaar. Ook het verschil in huizenprijzen per gemeente is flink gestegen. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Niet alleen de huizenprijzen zitten in de lift, ook het verschil in de verkoopprijs van woningen in afzonderlijke gemeenten is vorig jaar toegenomen. In Bloemendaal - de duurste gemeente - was de gemiddelde verkoopprijs van een woning in 2017 maar liefst 5,5 keer zo hoog als die in Delfzijl wat de goedkoopste gemeente was in dat jaar volgens het CBS.

Hoge vs. lage woningprijzen

In de provincies Groningen, Friesland en Limburg liggen de meeste gemeenten waar je vorig jaar gemiddeld minder dan €200.000 voor een koopwoning betaalde. Het Groningse Delfzijl was de enige gemeente met een gemiddelde woningprijs onder de €150.000. In Wassenaar, Laren, Blaricum en Heemstede betaalden huizenkopers ruim 3 keer zoveel. Daar werden de woningen gemiddeld voor een halve ton verkocht. Bloemendaal spant de kroon: daar lag de gemiddelde verkoopprijs van een woning op €776.000. Belangrijk om aan te merken is wel dat de gemiddelde verkoopprijs alleen is berekend door het gemiddelde van alle transactieprijzen te nemen. Naar het type woning of de kwaliteit van de woning is niet gekeken.

Wat zijn de gevolgen voor huizenkopers?

Voordelen huizenkopers

Hoge prijzen en grote verschillen in woningprijzen. Gelukkig zijn er maatregelen getroffen voor mensen die in 2018 een woning willen kopen.

  1. Tweeverdieners kunnen meer lenen
    Vanaf dit jaar kunnen tweeverdieners bijvoorbeeld iets meer geld lenen. Het laagste inkomen wordt nu namelijk voor 70% meegewogen in het bepalen van het hypotheekbedrag in tegenstelling tot 60% in 2017. Willen je partner en jij in 2018 een nieuwe woning kopen? Dan biedt dit jullie iets meer ruimte.
  2. Hogere Nationale Hypotheekgarantie (NHG)
    Doordat de huizenprijzen stijgen, is de grens voor een hypotheek met NHG dit jaar verhoogd naar €265.000. In 2017 was dit nog €245.000. Duurdere woningen komen daardoor in aanmerking voor NHG. 

Woning kopen in 2018

Heb jij plannen om een woning te kopen dit jaar? Volg dan dit stappenplan zodat je niets vergeet. Meer weten over de mogelijke financiering van je nieuwe huis? Hier lees je meer. Tot slot geven we je hier nog 7 tips zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Succes!

Categoriën: Particulier , Huis kopen , Geld
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading