Print

Hypotheek afgelost? Zorg zelf voor de ‘doorhaling’

Geplaatst op:
Hypotheek afgelost? Zorg zelf voor de ‘doorhaling’

Wanneer een hypotheek volledig is afbetaald, verdwijnt deze niet automatisch uit de registers van het Kadaster. Veel mensen weten dat niet en komen er pas achter wanneer ze de woning gaan verkopen. Of hun erfgenamen krijgen het te horen van de notaris die de erfenis afhandelt. De hypotheek moet dan alsnog worden uitgeschreven.

Royement is de officiële term voor het doorhalen of uitschrijven van de hypotheek. Vaak denken huiseigenaren daar niet aan wanneer de hypotheek is afgelost en het is ook niet verplicht wanneer je gewoon in de woning blijft wonen.

Verkopen of oversluiten

Het wordt wel een verplichting wanneer je de woning verkoopt. Deze moet voor de verkoop vrij van hypotheek zijn. Ook al heb je de hele lening afgelost, de woning is pas écht vrij van hypotheek nadat deze in het Kadaster is uitgeschreven. Royeren of doorhalen is eveneens verplicht wanneer je je hypotheek oversluit naar een andere geldverstrekker. De bestaande hypotheek moet dan worden geroyeerd.

Kosten

Uitschrijven is niet gratis, afhankelijk van de notaris kost dit tussen de 90 en 500 euro. Houd er rekening mee dat bij verkoop de koper de notaris mag kiezen. Wil je het in eigen hand houden, regel het dan op een eerder moment. De kosten zijn fiscaal aftrekbaar als de rente op de hypotheek ook aftrekbaar was.

Let op!

Heb je je hypotheek afgelost, maar verwacht je in de toekomst weer bedragen op te zullen nemen bij dezelfde geldverstrekker? Laat de inschrijving in het Kadaster dan ongemoeid. Dat scheelt je notariskosten.


 

Categoriën: Particulier , Tips

Geef je reactie!

Wat je invoert bij "naam" wordt boven je reactie getoond.

Info: Als je al een account hebt, log dan in via de volgende link:  Inloggen op Finfin van Adfiz
Dit veld hoeft u niet in te vullen
Visitor  Visitor
Visitor  Visitor
- 6 okt 17:41  Antwoord
Hi there!
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading
1
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?