Print

Hypotheek en corona: effecten op afsluiten en oversluiten

Geplaatst op:
Hypotheek en corona: effecten op afsluiten en oversluiten

Wie een huis koopt, moet gegevens over zijn inkomenspositie op tafel leggen. In de corona-crisis willen veel geldverstrekkers extra informatie om de financiële stabiliteit van jou als koper goed te kunnen inschatten. Dat geldt voor ondernemers, maar ook voor mensen in loondienst. Reken dus op extra vragen.

Wanneer je al eens een huis hebt gekocht, dan weet je dat je een recente salarisstrook moet laten zien en ook, in geval van een tijdelijk dienstverband, een intentieverklaring van de werkgever moet kunnen overleggen. Voor zzp’ers geldt dat zij hun jaarcijfers over de afgelopen drie jaar moeten laten zien. Ook zal een geldverstrekker controleren of er leningen lopen, en een BKR-check doen. Dat alles zijn huizenkopers wel gewend.

Vragenlijsten invullen

In deze crisistijd stellen veel geldverstrekkers echter éxtra vragen om je financiële stabiliteit nog beter te voorspellen. Ze willen bijvoorbeeld weten of jouw werkgever overheidssteun heeft aangevraagd. Of, wanneer je zelf ondernemer bent, of en hoe je bedrijf wordt getroffen door de crisis. Het is raadzaam om deze vragenlijsten samen met je hypotheekadviseur in te vullen. Je adviseur zal samen met jou kijken naar wat verantwoord is en welke hypotheek daar het beste bij past. Ook kan de adviseur ingrijpen op het moment dat de geldverstrekker om gegevens vraagt die niet relevant zijn of waar je op dit moment niet de beschikking over hebt.

Rente stijgt iets

De hypotheekrente is inmiddels iets aan het stijgen, maar staat nog steeds erg laag. Veel huizenbezitters willen echter nu hun hypotheek oversluiten omdat ze denken dat het laagste punt bereikt is en ze nu nog kunnen profiteren van de lage rente. Het aantal aanvragen bij geldverstrekkers om over te sluiten is momenteel dan ook erg hoog. Laat je goed voorlichten over jouw situatie. Vaak moet er een boeterente betaald worden en het is maar de vraag of dat in jouw geval voordelig is. Misschien is het verstandiger om je spaargeld niet aan een boeterente te besteden, maar een financiële buffer aan te houden in deze onzekere tijden. Neem de verschillende scenario’s door met je financieel adviseur.

Categoriën: Particulier , Huis kopen

Geef je reactie!

Wat je invoert bij "naam" wordt boven je reactie getoond.

Info: Als je al een account hebt, log dan in via de volgende link:  Inloggen op Finfin van Adfiz
Dit veld hoeft u niet in te vullen
Visitor  Visitor
Visitor  Visitor
- 6 okt 20:55  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 25 mei 18:27  Antwoord
Hi there!
Visitor  Visitor
- 19 dec 16:43  Antwoord
Hi there!
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading
2
Hoi!
Wat vind je van deze pagina?