Print

Hypotheekrente aftrekbaar, maar niet altijd

Hypotheekrente aftrekbaar, maar niet altijd

Sinds 1 maart mogen we weer belastingaangifte doen. Maar liefst 400.000 Nederlanders zijn vorige week direct achter de computer gekropen om de aangifte in te dienen. Inmiddels is dat aantal flink opgelopen en zijn er bij de Belastingdienst al 1,4 miljoen belastingaangiftes binnen. Moet jij de belastingaangifte nog doen? Zorg dan dat je geen fouten maakt. Om je hierbij te helpen lichten we iedere week één veelgemaakte belastingfout toe. Deze week: de aftrek van de hypotheekrente.

Fout nummer 2: Hypotheekrente niet altijd aftrekbaar

De hypotheekrente over de eigenwoningschuld is aftrekbaar. Deze kosten mag je aftrekken van je inkomsten uit box 1 (inkomen uit werk en woning). Maar let op: er zijn wel enkele voorwaarden. Je kunt alleen rente aftrekken voor een hypotheek (of lening) die je gebruikt voor de aankoop van een eigen woning, verbouwing of onderhoud van de woning (verbouwingsdepot of verbouwingslening), afkoop van rechten van erfpacht, opstal of beklemming en de eenmalige (financierings)kosten.

Niet aftrekbare kosten

Gebruik jij een deel van de lening voor het kopen van meubels of verhoog je de hypotheek voor een aanvulling op je pensioen? Of heb je een mooi vakantiehuis of een boot gezien waarvoor je extra geld nodig hebt? Houd er dan rekening mee dat de rente over dit bedrag niet aftrekbaar is. Er zijn enkele uitzonderingen voor de renteaftrek. Die vind je hier. Wil je weten wat wel aftrekbaar is wanneer je een woning hebt gekocht? Dat lees je hier

Vragen over de aftrekposten bij een nieuwe woning?

Kom je er niet uit? Stel dan hieronder je vraag aan een onafhankelijk financieel adviseur of ga naar je eigen adviseur.

Lees ook:

Veelgemaakte fout nummer 1: Verkeerde WOZ-Waarde

Categoriën: Particulier , Belasting , Tips , Geld
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading