Print

Is collectief verzekeren beter dan individueel?

Is collectief verzekeren beter dan individueel?

Is collectief verzekeren beter dan individueel?

Zes miljoen Nederlanders zijn via een werkgeverscollectief verzekerd. Het financiële voordeel van zo’n collectieve verzekering is gemiddeld 7,8 procent. Ook geeft een dergelijke verzekering vaak extra dekking. Maar…. Collectief verzekeren blijkt toch niet altijd voordelig. Op jaarbasis kan het zelfs tot 150 euro duurder uitpakken dan een particuliere polis, aldus een prijsvergelijking.

Omdat een collectieve verzekering vrij uitgebreid is, zit het vol met leuke extra’s. Echter, heb je wel altijd behoefte aan kraamzorg, anticonceptie, fysio en voedingsadvies? Voor al die dingen moet je immers betalen. Je bent dan inderdaad 7,8 procent voordeliger uit, maar ten opzichte van wat? Van een andere verzekering vol vergelijkbare, onnodige extra’s? De bij de verzekeraar bedongen collectieve korting is vrij beperkt en weegt lang niet altijd op tegen de overbodige meerkosten. Is voor jou een basisverzekering met eventueel enkele aanvullingen genoeg, dan kan een collectieve verzekering dus relatief duur uitvallen. Het ministerie van Volksgezondheid vindt zelfs dat collectieve verzekeringen een verkeerde indruk van de hoge kortingen geven. Ze dragen met hun gecreëerde verwachtingen bij aan de onoverzichtelijkheid van de polismarkt.

De moraal: laat nog eens kijken naar de kosten en dekking van je collectieve verzekering. Er is een goede kans dat ze te hoog en te uitgebreid zijn. Of dat ze in elk geval weinig toevoegen. Want, zegt het Ministerie: ‘Tweederde van de 64 duizend collectiviteiten biedt niks bijzonders en is helemaal gelijk aan de standaardpolis.’ En ja, ook als je een collectieve verzekering hebt, kan je als individu gemakkelijk overstappen.

Zie ook het artikel Wisselen van zorgverzekeraar het hoe en waarom

Categoriën: Particulier
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading