Print

Is een afspraak via WhatsApp ook écht een afspraak?

Is een afspraak via WhatsApp ook écht een afspraak?

Wist je dat een WhatsApp-bericht als een ‘schriftelijke aanzegging tot ontbinding van een arbeidsovereenkomst’ – lees: ontslagmelding – geldt? Ook onder meer het aangaan van koopovereenkomsten, overeenkomsten van opdracht en arbeidsovereenkomsten zijn via WhatsApp rechtsgeldig. Het aangaan van overeenkomsten is namelijk vormvrij. Het maakt dus niet uit of ze mondeling, schriftelijk of op een andere wijze tot stand zijn gekomen. Reden: artikel 6:217 lid 1 van het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat een overeenkomst tot stand komt door aanbod en aanvaarding daarvan – en niet door de vorm waarin. Dit zegt Joop der Weduwen, contractspecialist bij Juridisch Eerste Hulp Bij Ondernemen.

Maar, volgens Der Weduwen zijn er twee maren.

  1. Beide partijen moeten de wil hebben om een overeenkomst tot stand te brengen. En dat allebei ook hebben verklaard. Dat moet dan dus wel blijken uit de WhatsApp-correspondentie.
  2. Voor sommige overeenkomsten is ‘schriftelijkheid’ vereist. Het gaat dan om bijvoorbeeld een ingebrekestelling of de koop van een pand. De rechtsgeldigheid van een afspraak via WhatsApp is dan vooral een kwestie van jurisprudentie. Zijn er bijvoorbeeld juridische uitspraken voor vergelijkbare zaken waarbij e-mails bindend zijn, dan zal die bindendheid ook voor een WhatsApp-bericht gelden.

Wil je écht zeker zijn dat een overeenkomst, waarbij schriftelijkheid is vereist, bindend is? Sluit hem dan af op de oude, vertrouwde, papieren wijze. Wil je per se via WhatsApp communiceren, neem dan in je algemene voorwaarden op, dat bijvoorbeeld een ingebrekestelling ook mogelijk is via WhatsApp.

Meer weten hierover? Stuur een appje naar de adviseur.

Categoriën: Particulier , Zakelijk
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading