Print

Is een doe-het-zelf hypotheek wel goedkoper dan een hypotheek mét advies?

Is een doe-het-zelf hypotheek wel goedkoper dan een hypotheek mét advies?

MoneyView deed onderzoek en komt met enkele interessante resultaten

Heb jij je droomhuis gespot en wil je zo snel mogelijk een bod uitbrengen? Dan is het eerst belangrijk om te kijken hoe je de nieuwe woning gaat financieren. In de meeste gevallen is het afsluiten van een hypotheek een must. De vraag is: schakel je hierbij de hulp in van een financieel adviseur of niet? Over het algemeen wordt aangenomen dat een doe-het-zelf hypotheek, dus zonder advies, goedkoper is. Maar is dat wel zo?

Een hypotheek afsluiten zonder tussenkomst van een financieel adviseur. Je zou verwachten dat het een stuk voordeliger is wanneer je zelf op zoek gaat naar de juiste hypotheek voor jouw situatie. Een financieel adviseur kost immers geld. Toch blijkt uit onderzoek van MoneyView, het onafhankelijke onderzoeks- en benchmarkinstituut voor financiële dienstverleners, dat een doe-het-zelf hypotheek nauwelijks voordeliger is dan een hypotheek met advies. Hoe dit kan leggen we je graag uit.

Hoe zit dat precies?

Voor het onderzoek onderzocht MoneyView de totale kosten van de hypotheek over de eerste rentevaste periode. Dus niet alleen de kosten voor advies, bemiddeling en distributie, maar ook de rente. Wellicht heb je zelf al gemerkt dat de aanvangskosten nogal van elkaar kunnen verschillen per aanbieder of adviseur. Bij de één betaal je bijvoorbeeld veel meer voor advies, terwijl je bij de ander in verhouding meer kwijt bent aan bemiddelingskosten. Als er echter naar de totale hypotheekkosten wordt gekeken, zijn de verschillen uiterst klein. Doe-het-zelf aanbieders die maar één product in de etalage hebben kunnen zelfs duurder blijken, terwijl ze wel de laagste aanvangskosten kennen.

Wat betekent dit voor jou?

Wil jij een hypotheek afsluiten? Bereid je dan goed voor. MoneyView heeft namelijk ook een vergelijking gemaakt van de flexibiliteit van de producten. En dan zie je dat de prijs eigenlijk niets zegt. De goedkoopste aanbiedingen zijn niet het minst flexibel, maar ook zeker niet het meest. Of een product echt bij je past hangt volgens de onderzoekers af van je persoonlijke situatie.

Tips bij het kopen van een huis

Ben jij er zeker van dat je de woning van je dromen gevonden hebt en is het tijd om een hypotheek af te sluiten? Houd er dan dus rekening mee dat niet alleen de prijs van de hypotheek van belang is, maar bedenk ook heel goed wat jouw wensen en eisen zijn en bekijk alle voorwaarden nauwkeurig. Kortom: oriënteer je goed en maak een keuze die bij jouw persoonlijke situatie past. Hier geven we je nog enkele tips. 

Wil jij een hypotheek afsluiten en heb je advies nodig? Stel dan hieronder je vraag aan een onafhankelijk financieel adviseur of ga naar je eigen adviseur.

Categoriën: Particulier , Huis kopen
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading