Print

Is een fietser op een fatbike goed verzekerd?

Is een fietser op een fatbike goed verzekerd?

Je wordt er vast regelmatig door ingehaald: razendsnelle fietsers op fatbikes. Vooral onder jongeren is de stoere e-bike met de brede banden enorm populair. Ook omdat een helm niet verplicht is. Er wordt echter steeds meer gewaarschuwd voor te snelle fatbikes: zijn dat nog fietsen te noemen en is de eigenaar wel verzekerd?

In principe is een fatbike een ‘gewone’ elektrische fiets. En wanneer de fiets niet harder gaat dan 25 kilometer per uur en het vermogen onder de 250 Watt blijft, kun je ‘m ook op dezelfde manier verzekeren. Het is alleen wel wat lastiger geworden om een aanbieder te vinden: steeds meer verzekeraars zijn gestopt met het verzekeren van fatbikes tegen diefstal en schade. Dat heeft ermee te maken dat de fatbike enorm veel gestolen wordt. Iets anders is de situatie waarbij je schade toebrengt aan een ander. Zolang de fatbike niet te hard gaat, kun je in zo'n geval de gewone aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren aanspreken. Wordt de fatbike echter opgevoerd, dan is het geen fiets meer, maar een brommer. Op dat moment zijn een kentekenplaat, een WA-verzekering, een rijbewijs en ook een helm verplicht.

Internetaanbieders

De Inspectie voor de Leefomgeving waarschuwt voor internetaanbieders die fatbikes aanbieden die harder gaan dan 25 km per uur en/of een hoger vermogen dan 250 Watt hebben. Dit heeft niet alleen negatieve gevolgen voor de verkeersveiligheid, maar ook voor de gebruiker zelf. Omdat deze fatbikes verboden zijn op de openbare weg, is de gebruiker in overtreding en dus niet verzekerd. Raak je betrokken bij een ongeval, dan kan de schade enorm zijn. Niet iedereen realiseert zich dat de gewone aansprakelijkheidsverzekering op dat moment niet uitkeert. Ook riskeer je een forse boete.

Gashendel

Veel jongeren voeren hun fatbike zelf op met een gashendel. Die worden overal aangeboden en er circuleren veel filmpjes met instructies. Hoef je dankzij de gashendel niet zelf te trappen, dan is het geen fiets meer. Lees hier meer.

Let op: Dat je iets in een (web)winkel kan kopen wil niet zeggen dat het ook is toegestaan op de openbare weg. Dat is je eigen verantwoordelijkheid. Soms geven aanbieders aan dat een bepaalde fiets of gashendel ‘vooral handig is op eigen terrein of de camping’ en niet bestemd is voor de openbare weg.

Categoriën: Particulier , Verzekeren , Schade
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading