Print

Kosten uitvaart lopen per gemeente flink uiteen

Kosten uitvaart lopen per gemeente flink uiteen

De kosten voor een uitvaart bedragen gemiddeld €7500,-. Dit is een schatting; hoeveel een uitvaart exact kost is namelijk van verschillende factoren afhankelijk. Denk hierbij aan de keuze voor een begrafenis of crematie, de locatie van de plechtigheid en het aantal bloemstukken en volgauto’s. Maar wist je dat ook je woonplaats invloed heeft op het kostenplaatje van je uitvaart? 

Woon je in Groningen, dan betaal je al snel meer dan €7.000,- voor een graf. Wil jij begraven worden in het Twentse Losser, dan ben je slechts 10% van bovenstaand bedrag kwijt. Cremeren is een stuk goedkoper omdat je hier slechts eenmalig een bedrag voor betaalt. Voor een begrafenis moet je ook rekening houden met grafrechten en de prijs van een grafsteen. Toch betaal je ook voor een crematie in de ene gemeente aanzienlijk meer dan in de ander. Dit blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van uitvaartonderneming Monuta naar de graf- en crematiekosten bij 1.684 begraafplaatsen en 85 crematoria in Nederland.

Check je uitvaartverzekering

Aan een uitvaart zit een flink prijskaartje. Voor veel Nederlanders geldt dat zij deze kosten vaak onderschatten. Van de Nederlanders die een uitvaartverzekering hebben is 45% onvoldoende verzekerd om de totale kosten van een uitvaart te dekken. Heb je een uitvaartverzekering, dan is het aan te raden deze regelmatig te checken. Voldoet de verzekering nog aan jouw wensen? Heb je geen uitvaartverzekering, dan kun je overwegen of dit voor jou een goede keuze is.

Verhuizen?

Verhuis je naar een nieuwe gemeente, ook dan is het slim om eens te kijken of je verzekering nog passend is. Gemeentes bepalen zelf hoeveel de kosten bedragen voor een crematie of begrafenis waardoor de kosten per gemeente flink uiteen kunnen lopen. Dekt jouw verzekering de kosten niet, dan is het aan jouw nabestaanden om de kosten van je uitvaart te betalen. Als je dit wilt voorkomen, is het verstandig om je mogelijkheden te bekijken. Hulp nodig? Stel hieronder vrijblijvend je vraag aan een financieel adviseur van Adfiz of ga naar je eigen adviseur.

Categoriën: Particulier , Verzekeren , Tips
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading