Print

Kostengrens NHG in 2019 omhoog

Kostengrens NHG in 2019 omhoog

De gemiddelde koopsom voor een woning is in het afgelopen jaar verder toegenomen. Dit heeft gevolgen voor de Nationale Hypotheek Garantie. Wat er precies staat te veranderen in 2019 lees je hier.

Koop je een woning met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan krijgt jouw hypotheekverstrekker de zekerheid dat de hypotheek wordt terugbetaald, ook wanneer jij de maandelijkse kosten niet langer kunt betalen als gevolg van een onverwachte situatie waar jij niets aan kunt doen. Denk hierbij aan een scheiding of het verliezen van je baan. Een extra voordeel voor jou is dat je in ruil voor dit stukje zekerheid een lagere hypotheekrente betaalt. Wil je gebruikmaken van NHG, dan zijn er wel enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen.

Maximale koopsom woning

Een voorwaarde is o.a. dat de koopsom van je woning niet boven de NHG-grens mag vallen. In 2018 ligt de kostengrens voor een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie op €265.000 (100% van de marktwaarde). Doordat de gemiddelde koopsom van woningen nu hoger ligt, stijgt de kostengrens voor een hypotheek met NHG mee. De kostengrens zonder energiebesparende voorzieningen bedraagt vanaf volgend jaar € 290.000. Wil jij energiebesparende maatregelen meefinancieren? Dan ligt de kostengrens voor een hypotheek met NHG op €307.400 (106% van de marktwaarde).

Kosten voor NHG iets verlaagd

Om gebruik te kunnen maken van NHG betaal je een borgtochtprovisie. NHG staat immers borg voor jouw lening. In 2018 bedraagt deze borgtocht 1% van je totale hypotheekbedrag. Vanaf volgend jaar wordt dit percentage verlaagd naar 0,9%. Je betaalt dus iets minder dan voorgaande jaren. Deze kosten betaal je eenmalig.

Meer weten over de Nationale Hypotheek Garantie?

Wil je weten wat de Nationale Hypotheek Garantie voor jou kan betekenen? Je leest het in ons thema Huis Kopen. Heb je toch nog vragen of kom je er niet uit? Ga dan naar je eigen financieel adviseur of stel je vraag hieronder vrijblijvend aan de financieel adviseur van Adfiz.

Categoriën: Particulier , Huis kopen , Geld
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading