Print

Leennormen veranderen in 2024

Leennormen veranderen in 2024

Koop je in 2024 een energiezuinige woning, dan kun je hiervoor extra geld lenen. Vanwege de lagere energierekening houd je meer over voor de hypotheeklasten, zo is het achterliggende idee. En er verandert meer.

Elk jaar stelt budgetinstituut Nibud de nieuwe normen vast. Vanaf 2024 hangt de hoogte van de maximale hypotheek af van het energielabel van de woning. Het extra bedrag aan hypotheek begint bij € 5.000 voor een C/D label en kan oplopen tot € 50.000 extra hypotheek voor een huis met gegarandeerd geen energiekosten.

Verduurzamen

Huishoudens kunnen ook een extra bedrag lenen om hun huis energiezuiniger te maken. Hiervoor bestaat een lijst van maatregelen. Dit bedrag was voorheen niet hoger dan € 9.000 maar dat gaat nu per energielabel verschillen. Omdat er bij EFG-woningen meer maatregelen nodig zijn, kunnen kopers van deze woningen een hoger bedrag extra lenen dan kopers van woningen die al energiezuiniger zijn. Voor EFG-woningen stijgt dit in 2024 naar € 20.000.

Loonstijging

De leencapaciteit verandert daarnaast ook door veranderingen in lonen, prijzen en belastingmaatregelen. Zónder loonstijging daalt voor veel inkomensgroepen de maximale hypotheek. Dit komt vooral door de hoge inflatie. Alleenstaanden kunnen vanaf een jaarinkomen van € 28.000 komend jaar € 16.000 extra lenen. Dit bedrag biedt deze groep meer financiële ruimte bij het kopen van een woning.

Studieschuld

Voor kopers met een studieschuld verandert in 2024 de manier waarop de studieschuld wordt meegenomen in de toekenning van een hypotheek. Tot nu toe was de oorspronkelijke studieschuld leidend bij het vaststellen van de leencapaciteit. Vanaf 2024 worden de maandelijkse lasten van de schuld de belangrijkste leidraad. Als iemand in staat is om extra af te lossen op de studieschuld en daardoor lagere maandlasten heeft, zorgt de nieuwe benadering ervoor dat huishoudens meer kunnen lenen. Op het ogenblik stijgt de rente op studieleningen echter. Dat leidt tot hogere lasten en daarmee tot een grotere impact van de studielening op de maximale hypotheek.

Passend?

Of het maandelijks te betalen bedrag echt bij je past, blijft een persoonlijke afweging. Wil je op termijn minder gaan werken en daar ruimte voor creëren? Wil je budget overhouden voor mooie reizen? Houd daar rekening mee en staar je niet blind op het maximum!

Categoriën: Particulier , Huis kopen
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading