Print

Let op met Stichting Hypotheekclaim

Let op met Stichting Hypotheekclaim

Huiseigenaren die een aflossingsvrije hypotheek verruilden voor een annuïteitenhypotheek zouden volgens Stichting Hypotheekclaim schade lopen. De stichting roept hypotheekoverstappers op om tegen betaling hun dossier te laten controleren. Adfiz twijfelt sterk aan de beweringen van de stichting. Ook Vereniging Eigen Huis waarschuwt voor Stichting Hypotheekclaim.

Volgens de stichting zouden overstappers niet gewezen zijn op de fiscale voordelen van een aflossingsvrije hypotheek. Met een maximale schuld is de hypotheekrenteaftrek ook maximaal. De lagere maandlast waar de stichting mee schermt komt doordat er niet afgelost wordt, en dus aan het einde van de looptijd de volledige schuld nog intact is.

Vereniging Eigen Huis herkent de misstanden niet die stichting Hypotheekclaim schetst: “Door de crisis en de dalende huizenprijzen kozen veel huiseigenaren met een aflossingsvrije hypotheek ervoor deze af te lossen via een annuïtaire variant. Bij een verhuizing kan een nieuwe hypotheek maximaal voor de helft aflossingsvrij zijn. Deze moet altijd aan het einde van de looptijd alsnog worden afgelost. Wie hier onvoldoende rekening mee houdt, kan dan in de problemen komen.”

Wat te doen bij twijfel?

Ben jij recent overgestapt en twijfel  je aan het verstrekte advies? Neem dan contact op met je adviseur. Je kunt dan met hem de volgende vier vragen bespreken: 

  • Wat was destijds de aanleiding om de lopende hypotheek te veranderen?
  • Als er sprake is van een verlenging van de looptijd van de oorspronkelijke hypotheek, waarom is daarvoor gekozen? 
  • Heb je een netto-lastenoverzicht waarin de lasten van de oude hypotheek worden afgezet tegen die van de nieuwe? 
  • Wat zijn de fiscale gevolgen van de hypotheekwijziging? 
Categoriën: Particulier , Huis kopen
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading