Consumenten investeren nog altijd te weinig tijd in hun pensioen. Het gebrek aan inzicht maakt dat de oudedagsvoorziening nog onzekerder wordt dan dat het al is. Als consumenten zich niet meer verdiepen in hun eigen pensioen, riskeren zij dat ze na een leven hard werken op een houtje moeten bijten. Adfiz-bestuurslid Anne Bergsma aan het woord.
De laatste jaren is er veel aandacht voor pensioen om het toegankelijker te maken voor consumenten. Zo wordt begin november de Pensioen3daagse weer georganiseerd, met als thema: Wat moet ik doen voor mijn pensioen? Daarnaast is het pensioenregister in het leven geroepen om het pensioenbewustzijn onder consumenten te verhogen. Toch blijkt uit recent ING-onderzoek dat 48% van de Nederlanders zich niet actiever met hun eigen pensioen wil bemoeien. Sterker nog, maar 27% geeft aan dit wel te willen.
“Pensioen is uitgesteld loon”
We maken ons liever elke maand druk om ons loonstrookje, maar het netto besteedbaar inkomen na pensionering interesseert ons weinig. Vreemd als je bedenkt dat pensioen gewoon uitgesteld loon is.
Bovendien bestaat het gevaar dat de consument helemaal geen nabestaandenpensioen opbouwt. Om goede keuzes te maken, heeft de consument inzicht, overzicht én aandacht voor zijn pensioen nodig. Anders loopt het gezin het gevaar. Ga naar een pensioenadviseur. Die kan je binnen een uur exact uitleggen wat je moet doen om op het gewenste besteedbaar inkomen na pensionering uit te komen.
Wanneer de consument weet waar hij staat, moet hij zijn pensioenovereenkomst onderhouden. De overheid wijzigt regelmatig de pensioenkaders en de levenssituatie van de consument verandert ook per levensfase. Door het pensioen levend te houden, voorkomt de consument dat hij na pensionering van een karig pensioen moet rondkomen.