Print

Minimumuurloon stijgt en andere veranderingen voor ondernemers

Minimumuurloon stijgt en andere veranderingen voor ondernemers

Met welke nieuwe of gewijzigde wet- en regelgeving moet je als ondernemer rekening houden in 2024? En wat verandert er in je portemonnee wanneer je zelfstandige bent?

Minimumloon

Voor ondernemers met personeel is een belangrijke wijziging dat op 1 januari 2024 het wettelijk minimumuurloon wordt ingevoerd. Vanaf 2024 verdwijnen de vaste minimummaandlonen. Voorheen had iemand die 36 uur werkte een hoger uurloon dan iemand die 38 of 40 uur werkte. Dat betekent dat vooral werknemers met een 40-urige werkweek erop vooruitgaan.

Omgevingswet

Per 1 januari 2024 gaat de nieuwe Omgevingswet in. Het wordt als het goed is makkelijker en sneller om een vergunning aan te vragen. Ook komen er nieuwe verplichtingen met betrekking tot zwerfafval, tot die tijd geldt de 25-meterregel; binnen die straal moet je zwerfafval dat van jouw bedrijf afkomstig is, opruimen

Belasting

Zelfstandigen gaan meer belasting betalen. De mkb-winstvrijstelling gaat in 2024 omlaag van 14% naar 12,7%. Ondernemers betalen hierdoor over een groter deel van hun winst of inkomen belasting. Hoe hoger de winsten, hoe groter het nadeel. Een andere maatregel is de verdere en al eerder ingezette verlaging van de zelfstandigenaftrek van € 5.030 naar € 3.750.

Reiskosten

De maximaal onbelaste reiskostenvergoeding ging in 2023 al van 19 naar 21 cent per kilometer. In 2024 stijgt die verder naar 23 cent per kilometer. Zelfstandigen kunnen dat bedrag aftrekken van hun winst.

Veel meer

MKB Servicedesk heeft alle zekere en verwachte wijzigingen voor ondernemers op een rij gezet. Ook op de website van de Kamer van Koophandel vind je een opsomming van wijzigingen.

Categoriën: Zakelijk , Belasting , Ondernemen
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading