Print

Nederland oververzekerd? Check je dekking, maar sluit niet blindelings over!

Nederland oververzekerd? Check je dekking, maar sluit niet blindelings over!

Regelmatig verschijnen er onderzoeken in het nieuws waaruit zou blijken dat half Nederland zwaar oververzekerd is. Zo ook de afgelopen weken waarin online verzekeraar AllSecur en online prijsvergelijker Pricewise om aandacht vochten voor hetzelfde ‘ nieuws.’ Meer dan 60% van de automobilisten heeft een allrisk of beperkt-casco dekking, die niet meer zou passen bij de leeftijd van hun auto. Wat moet je met dat nieuws als autorijder? Ons advies is: check je dekking, maar sluit niet blindelings over!

In Nederland ben je verplicht je auto minimaal WA te verzekeren voor schade die jij bij anderen veroorzaakt. Is je auto net nieuw? Dan kiezen de meeste mensen voor een allrisk autoverzekering. Voor auto’s tussen de 6 en 10 jaar oud geldt dat vaak beperkte cascodekking wordt aangeraden. Betekent dit dat je op de zesde verjaardag van je auto direct moet overstappen? Nee, zeker niet. Sluit nooit blindelings je autoverzekering over, want er zijn allerlei factoren die invloed hebben op de dekking die bij jouw situatie past.

Dekking onder de loep

Er zijn enkele bekende vuistregels: is je auto bijvoorbeeld ouder dan 6 jaar, dan is het aan te raden je dekking eens onder de loep te nemen. Dit betekent niet dat je de dekking automatisch moet downgraden. Er is tegenwoordig zoveel maatwerk mogelijk.

De premies komen niet meer uit een boekje, maar worden berekend op basis van heel wat variabelen, waardoor de premieverschillen tussen all-risk en WA soms kleiner zijn dan je zou verwachten. Als je een oude brik hebt kan de extra premie voor all-risk zo weinig zijn dat het toch interessant is om daarmee alleen al ruitschade af te dekken.

Check de dagwaarde

Ook andere factoren spelen een belangrijke rol, zoals: hoe afhankelijk ben je van je auto? Heb je voldoende financiële middelen om je auto te vervangen wanneer de verzekering niet voldoende dekt? Ben je nog een lening voor de auto aan het afbetalen? Hoe hoog is de dagwaarde ondanks de leeftijd werkelijk?Denk goed over deze zaken na, voordat je besluit je autoverzekering aan te passen.

Een autoverzekering is een product op maat. Daarom is het verstandig regelmatig te checken of je dekking nog passend is bij jouw persoonlijke situatie. Zo betaal je nooit teveel voor je autoverzekering en kom je bovendien niet voor vervelende verrassingen te staan.

Categoriën: Particulier , Verzekeren , Schade
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading