Sparen voor een buffer, minder geld uitgeven aan dingen die niet écht nodig zijn en zuiniger aandoen: dat zijn de belangrijkste financiële goede voornemens van Nederlanders. Dit blijkt uit een onderzoek van Wijzer in geldzaken naar de goede voornemens op financieel gebied van ruim 1.000 Nederlanders van 18 jaar en ouder.
Een nieuw jaar gaat voor veel Nederlanders gepaard met een lijstje goede voornemens. Ook op financieel gebied, zo blijkt uit het onderzoek van Wijzer in geldzaken. Ruim 80% van de Nederlanders heeft financiële goede voornemens voor 2020. Sparen voor een buffer staat met stip op nummer 1. 14% van de Nederlanders heeft momenteel geen financiële buffer om onverwachte uitgaven – bijvoorbeeld een kapotte wasmachine of mobiele telefoon - op te vangen. Zijn de onverwachte kosten hoger, dan zegt één op de drie Nederlanders waarschijnlijk of zeker geen onverwachte uitgave van € 2.000 te kunnen opbrengen.
Sparen
Bijna vier op de tien Nederlanders (38%) sparen elke maand een vast bedrag. Nog eens vier op de tien Nederlanders zetten alleen geld opzij als ze aan het eind van de maand wat overhouden. Zijn er onverwachte kosten, dan vangt één op de tien dit op door te bezuinigen op andere uitgaven. Het tweede meest genoemde financiële goede voornemen van Nederlanders is dan ook dat zij minder geld uit willen geven aan dingen die eigenlijk niet nodig zijn, zoals impulsaankopen. De respondenten willen onder andere besparen op de dagelijkse boodschappen (38%), op winkelen (37%) en op energie (27%). Opvallend: vooral jongeren tussen de 18 en 24 jaar geven opvallend vaker aan te willen besparen op koffie halen (29%) en uit eten gaan (41%).
Zuiniger aandoen staat op drie in de top drie van financiële goede voornemens. Andere goede financiële voornemens zijn onder andere rekeningen op tijd betalen, niet meer rood staan en kijken of de verzekeringen nog passen bij de huidige situatie. Benieuwd naar het onderzoek? Op de website van Wijzer in geldzaken lees je meer.