Print

Noodweer op komst. Hoe is jouw bedrijf voorbereid?

Noodweer op komst. Hoe is jouw bedrijf voorbereid?

Afgelopen weekend trokken vele Nederlanders erop uit richting het strand of het terras. Heerlijk toch, dat warme weer? Helaas eindigt zo’n broeierige dag in Nederland vaak met een fikse onweersbui. Ook vandaag kunnen we onweer, harde windstoten en hagel verwachten volgens het KNMI dat code geel heeft afgegeven voor het hele land. Is jouw bedrijf goed voorbereid op dit noodweer?

Zodra de zon schijnt trekken wij Nederlanders er graag op uit. En terecht, want voordat je het weet is het mooie weer voorbij en kunnen we ons klaarmaken voor een fikse onweersbui. Vanavond is er voor het hele land code geel afgegeven. Helaas kan dergelijk noodweer vervelende gevolgen hebben. Er kan bijvoorbeeld schade ontstaan aan je bedrijfspand door een blikseminslag of elektronische apparaten kunnen het begeven.

Mogelijke vormen van bliksemschade
Alle schade die ontstaat door een blikseminslag noemen we bliksemschade. Een blikseminslag kan niet alleen zorgen voor schade aan het bedrijfspand, het is ook mogelijk dat machines, installaties, computers en andere elektronische apparaten ermee ophouden doordat er plotseling hoge spanning op komt te staan. Bovendien kan een blikseminslag zorgen voor brand: in zo’n geval is de schade vaak niet te overzien.

Is jouw bedrijf goed verzekerd?
De kosten van bliksemschade kunnen hoog oplopen. Bedrijven kunnen zich verzekeren tegen een dergelijke vorm van schade. Vaak wordt bliksemschade standaard vergoed door de verzekeraar wanneer je een goederen- en inventarisverzekering of opstalverzekering hebt. Toch wordt niet alle schade altijd gedekt. Bliksem kan bijvoorbeeld ook zorgen voor inductieschade: elektronische apparaten kunnen kapot gaan doordat zij onder spanning komen te staan. Niet alle verzekeraars dekken bij inductieschade alle kosten. Check daarom altijd welke schade wel en welke schade niet gedekt is in je polisvoorwaarden. Natuurlijk kun je ook de hulp inschakelen van je adviseur.

Wat kun je doen om bliksemschade te voorkomen?
Gelukkig kun je zelf ook het een en ander doen om bliksemschade te voorkomen. Hier volgen 5 tips:

  1. Haal alle stekkers uit het stopcontact en schakel de hoofdschakelaar uit. Vergeet ook je internet- en tv-kabels niet. Zo voorkom je schade na een blikseminslag.
  2. Beveilig je pand door middel van bliksemafleiders. Er zijn diverse professionele bedrijven die je hierbij kunnen helpen.
  3. Voor bedrijven is het aan te raden overspanningsbeveiliging aan te brengen op kabels. Zo kun je schade aan elektronische apparatuur voorkomen.
  4. Gebruik datakabels van glasvezel. Hierin kan geen spanning worden opgewekt.
  5. Sluit altijd ramen en deuren om waterschade door noodweer te voorkomen.

In sommige gevallen is het mogelijk dat je verzekeringspremie verlaagd wordt wanneer je dergelijke maatregelen hebt genomen. Je adviseur kan je hier meer over vertellen. Wil jij weten wat je in geval van bliksemschade het beste kunt doen? Dat lees je hier. Laten we hopen dat het meevalt vanavond, maar zorg in ieder geval dat je goed voorbereid bent!

Categoriën: Zakelijk , Schade , Tips
Inzicht is de belangrijkste succesfactor bij het nemen van financiële beslissingen. Met Finfin van Adfiz kun je je oriënteren en informeren voor het nemen van deze beslissingen.

Finfin van Adfiz nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Finfin van Adfiz nieuwsbrief en ontvang iedere 2 weken artikelen en handige tips over financiën!

Dit veld hoeft u niet in te vullen
loading
Je persoonlijke gegevens worden veilig opgeslagen en alleen gebruikt volgens ons privacy statement.
loading